Osramoćen obožavani glazbenik Mamoru Samuragochi, hvaljen kao Beethoven s invaliditetom

Njegova glazba korištena je u popularnim računalnim igrama, a na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju je japanska klizačka zvijezda Daisuke Takahashi koristila za nastup baš Samuragochijevu glazbu. Sve se srušilo kao kula od karata kad je prošli mjesec Takashi Niagaki, povremeni predavač na tokijskoj muzičkoj školi, obznanio da baš on stoji iza Samuragochijevih glazbenih djela

Mamoru Samuragochi, 50-godišnjak, prošli tjedan se po prvi put pojavio pred novinarima nakon što se saznalo da je iza njegovih hvaljenih glazbenih djelaa stajao netko drugi. Da stvar bude gora, Samuragochi nije samo lažirao svoj glazbeni talent nego je lagao i o svojoj gluhoći.

“Mislio sam da će istina isplivati kad tad“, izjavio je pred mnoštvom reportera pokunjeni Samuragochi
“Stvari su otišle predaleko i već odavno su izmakle mojoj kontroli. Svima onima koji su godinama kupovali moje ploče i CD-e, mogu uputiti skrušene isprike“, rekao je Samurogachi.
Samuragochijeva životna priča osvojila je srca i imaginaciju japanaca. Otac mu je čudesno preživio nuklearno bombardiranje Hirošime, a on je, unatoč potpunom gubitku sluha u 35 godini, skladao kompozicije na koje je cijeli Japan bio ponosan.
Njegova Simfonija NO1 Hirošima, o 1945. godini i nuklearnom bombardiranju njegova rodna grada, oduševljavala je kritiku i publiku, a prodana je u, za klasičnu glazbu astronomskih, 200 tisuća primjeraka. Njegova glazba korištena je u popularnim računalnim igrama, a na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju je japanska klizačka zvijezda Daisuke Takahashi koristila za nastup baš Samuragochijevu glazbu.  
Sve se srušilo kao kula od karata kad je prošli mjesec Takashi Niagaki, povremeni predavač na tokijskoj muzičkoj školi, obznanio da baš on stoji iza Samuragochijevih glazbenih djela. Dodatan šok izazvala je njegova tvrdnja da Samuragochi nije uopće gluh.
"Vodili smo najnormalnije razgovore, čak smo i slušali glazbu zajedno“, izjavio je Niagaki.
Samuragochi se na konferenciji za novinare izvlačio da, iako nije potpuno gluh, ima oštećenje sluha. “Niagaki jest autor samih kompozicija, ali sam ja cijelo vrijeme bio oodgovoran za teme i strukturu dijela“, neuspješno se branio Samurogachi.
Novinari nisu pokazali preveliko razumijevanje za osramoćenog prevaranta. Pitanja koja su najviše pogađala Samuragochija su bila ona banalna. "Kad ste bili najsretniji u životu?“, upitao je novinar. “Mislim da nisam nikada bio istinhski sretan u životu“, odgovorio je Samurogachi. "Kad ste u životu dotaknuli dno?“, upitao je isti novinar. "Danas, rekao bih“, spuštene glave odgovorio je Samuragochi.
B. Šutalo