Mirka Jozić: Zapošljavati osobe s invaliditetom vrlo je isplativo, i to ne samo financijski

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo bila je na 'kratkoj turneji' proizvodnim pogonima ustanove URIHO i bila ugodno iznenađena viđenim. Provjerite zašto

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić posjetila je proizvodne pogone ustanove URIHO na zagrebačkoj Kajzerici i bila ugodno iznenađena onim što je vidjela na 'kratkoj turneji' odjelima proizvodnje.

Budući  je Grad Zagreb suosnivač URIHO-a,  nedavno je pročelnica Jozić izabrana za predsjednicu Upravnog vijeća ustanove. Svrha njenog dolaska u Urihove pogone na Kajzerici bila je  upoznati se s proizvodima koje stvaraju osobe s invaliditetom, zaposlene u ustanovi URIHO. Posjeta je prošla u dobrom i optimističnom raspoloženju, pročelnicu je kroz Urihov proizvodni kompleks, osim voditelja odjela, vodio ravnatelj ustanove Josip Držaić. Pročelnica Jozić se detaljno rapitala o svakom segmentu proizvodnje, pritom je porazgovarala s zaposlenicima koji su bili na svojim radnim mjestima. Nakon završetka obilaska zamolili smo pročelnicu Jozić da nam odgovori na par pitanja.
Gospođo Jozić, kada ste prije par mjeseci imenovani na mjesto predsjednice Upravnog vijeća ustanove URIHO, jeste li došli oboružani optimizmom kada je riječ o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom?
- Da, naravno da jesam. Ja vjerujem da se tu može puno pomoći i puno napraviti. Mislim da je naše društvo, bez obzira kako to izgleda prema van, a pogotovo Grad Zagreb,  jako osjetljivo po tom pitanju. Sad nam se otvaraju mnoge mogućnosti ulaskom u Europsku uniju koje obvezno moramo iskoristiti. Trebamo se udružiti i popraviti trenutnu situaciju. Dakle,  tu razinu profesionalne rehabilitacije i zapošjavanja osoba s invaliditetom podići za stepenicu više.

Kako biste usporedili položaj radne snage s invaliditetom u Hrvatskoj s onom u Europskoj uniji?
- Teško je sad to reći, imam samo neka iskustva koja sam stekla otkako sam predsjednica Upravnog vijeća ustanove URIHO. Razgovarali smo s delegacijom iz Nizozemske koja je nedavno bila u posjetu Zagrebu. Od njih smo saznali da su u Nizozemskoj puno bolji uvjeti i njihova Vlada puno više brine o osobama s invaliditetom negoli naša. Mislim da se životni i radni standard osoba s invaliditetom u Hrvatskoj treba poboljšati.

Nekoć u Zagrebačkom holdingu, a danas u Gradu Zagrebu na glasu ste kao stručnjakinja za financije. U tom kontekstu možete li reći je li "financijski isplativo" zapošljavati i ulagati u osobe s invaliditetom?
- Općenito gledano,  s aspekta države  to je isplativo, itekako je to isplativo. Pogotovo što se time dobiva puno više od onoga što se može izmjeriti novcem. Postoje tu i druge vrste koristi osim financijskih. Osobe s invaliditetom također vole raditi, žele se socijalizirati, žele da doprinose društvu i zarade vlastiti novac. Naravno, ne mogu konkurirati stopostotno zdravim osobama, tako da je jako bitno da se uključuju u rad.  Jedan dio mogu sami zaraditi, a u drugom dijelu mora pomoći država i lokalna zajednica. Pitanje je jako kompleksno, ima tu svega. Ponekad je osoba s invaliditetom više fokusirana na sam posao nego netko tko posao odrađuje automatizmom.

Marko Damjanović

Foto: Mladen Kristić