Žestoki rock bendovi čiji su članovi glazbenici s invaliditetom

Nažalost, situacija u Hrvatskoj neće se pomaknuti s mjesta sve dok se ne pojavi naša verzija Constant Fluxa. Sve dok neki od domaćih glazbenih promotora ne osvijeste svoju ulogu u integraciji svih koji stvaraju glazbu, bez obzira na njihov invaliditet

Punk i Heavy Metal, sa svojom agresijom i direktnošću, pokazali su se u ovoj londonskoj priči kao efektan ispušni ventil i izražajna platforma za sve veći broj bendova čiji članovi imaju neki od invaliditeta.
"Zašto me ne razumijete! Uvijek ste me mučili! Tjerali ste me da čistim vaše fekalije, da jedem vaše fekalije, neću više!“, samo su neki od tekstova kojima finski bend Pertti Kurikan Nimipäivät, jedan od afirmiranijih bendova rastuće britanske rock scene koju čine osobe s invaliditetom, progovara o životu s autizmom, downovim sindromom, aspergerom i drugim poremećajima.
Bendovi poput Pertti Kurikan Nimipäivät pjevaju o tome kako ne žele živjeti u izoliranim zajednicama, ustanovama, oni samo žele da ih se prihvati i respektira.

Ohrabrujuće reakcije publike

Novonastala organizacija Constant Flux posvetila je svoj rad promociji bendova čiji su članovi osobe s invaliditetom, od kojih najviše s poteškoćama u učenju,   među širom glazbenom zajednicom.
Ideja ove organizacije, koju je prošle godine osnovao Richard Phoenix, glazbenik i glazbeni edukator mladih s poteškoćama u učenju, je da se tim bendovima omogući svirka u prostorima gdje se okuplja šira zajednica, dakle prava svirka inkluziva.
"Želja nam je da glazbenici s poteškoćama u učenju postanu dio šire kulturne scene, da ih se ne promatra kroz invaliditet nego  kroz glazbu koju stvaraju“, rekao je Richard Phoenix.
Phoenix ističe da su neki od bendova uistinu fantastični, posebice oni s članovima koji imaju autizam ili aspergerov sindrom. No oni trebaju podršku oko organizacije svirki, manjih turneja, a  tu uskače Constant Flux.
Jedan od bendova kojima Constant Flux pomaže je The Express, čiji članovi sami skladaju i izvode pjesme, ali nisu u stanju komunicirati s vanjskim svijetom, pa tako ni međusobom.
Reakcije publike su bile iznad očekivanja i vrlo ohrabrujuće.

Probudi se, pokreni se

Prva londonska svirka koju je Constant Flux organizirao bila je prošle godine i to za Heavy Metal sekstet Zombie Crash. Premijerni nastup ovih žestokih metalaca s poteškoćama u učenju bio je pun pogodak, a ulaznice su bile rasprodane. 
Trenutno najuspješniji bend na ovoj živoj sceni je The Fish Police, koji su upravo na pravoj turneji u sedam britanskih gradova gdje sviraju zajedno s ostalim bendovima čiji članovi nemaju poteškoća u u učenju, niti neki drugi invaliditet.
Ova britanska priča može poslužiti kao uzor, ohrabrenje i poticaj mnogim našim mladim glazbenicima s invaliditetom koji misle da ih šira glazbena zajednica i publika neće prihvatiti. Nažalost, situacija se neće pomaknuti s mjesta sve dok se ne pojavi naša verzija Constant Fluxa. Sve dok neki od domaćih glazbenih promotora ne osvijeste svoju ulogu u integraciji svih koji stvaraju glazbu, bez obzira na njihov invaliditet.

Branimir Šutalo