Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' iz Koprivnice objavila zbornik radova "Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne"

Zbornik daje uvid u postojeće stanje i perspektive ove usluge u Hrvatskoj, Sloveniji i Međunarodnom savezu knjižničarskih društava i ustanova. Istovremno, utvrđuje smjernice za buduće kvalitetnije pružanje knjižnične usluge ne samo za slijepe i slabovidne osobe, nego i sve one koji ne mogu čitati standardni tisak

U nakladi Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica nedavno je objavljen  zbornik radova „Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive“. Na svojih 130 stranica knjiga  sadrži izlaganja s istoimenog stručnog skupa, održanog u Koprivnici 2011. godine povodom pete obljetnice održavanja knjižnične usluge za slijepe i slabovidne u Koprivnici i evaluacije njezinog značaja na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
Zbornik daje uvid u postojeće stanje i perspektive ove usluge u Hrvatskoj, Sloveniji i Međunarodnom savezu knjižničarskih društava i ustanova (The International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA). Istovremno,  utvrđuje smjernice za buduće kvalitetnije pružanje knjižnične usluge ne samo za slijepe i slabovidne osobe, nego i sve one koji ne mogu čitati standardni tisak. Prema recenzentici, mr.sc. Ljiljani Sabljak, ovom publikacijom problematika knjižnične usluge za slijepe i slabovidne postaje široko dostupna cjelokupnoj stručnoj i kulturnoj javnosti. Ujedno se nude programi i prijedlozi za buduće djelovanje kako hrvatskoj stručnoj knjižničarskoj zajednici, tako i hrvatskoj javnosti. 
Uz predgovor,  zbornik sadrži jedanaeset stručnih članaka, te prilog o iskustvima korisnika koji je napisala Vesna Babić, tajnica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije pod nazivom „Knjižnica je više od posudbe zvučnih knjiga za osobe s oštećenjem vida: pozitivna iskustva članova Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije s knjižničnom uslugom za slijepe i slabovidne“.
Napomenimo da je ovo treća knjiga, koju je objavila koprivnička knjižnica i to nakon  monografije „Knjižnice i čitaonice grada Koprivnice 1650.-2010. : spomenica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica ( 2010.) i priručnika „Igrajmo se! Čitaj mi!: priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu: preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti“ (2012.).

Izvor: knjiznica-koprivnica.hr