Zakon o radu: Nema suglasnosti Vlade RH i sindikata oko otkaza kod malog poslodavca

"Pokušava se manipulirati vođenjem pregovora, ali NHS-u je bilo i ostalo neprihvatljivo da se kod malog poslodavca otkaz može dati bez obrazloženja, jer to znači onemogućavanje pristupa sudu u zaštiti radničkih prava", poručio je redsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas je počeo novi krug pregovora o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), a uoči sastanka iz sindikata je demantirano da je usuglašena mogućnost davanja otkaza bez obrazloženja kod poslodavaca koji zapošljavaju do pet radnika.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever opovrgnuo je medijske špekulacije kako je dogovoreno da bi mali poslodavci s do pet zaposlenih ubuduće mogli otkazivati ugovore o radu bez ikakvog obrazloženja, ustvrdivši kako NHS na to neće pristati.

Prije početka pregovora rečeno je da će se pregovarati isključivo na temelju teksta prijedloga izmjena ZOR-a koji je prošao prvo saborsko čitanje i da se neće unositi nove stvari, izjavio je Sever novinarima.

U vezi u prijedloga poslodavaca da se malim poslodavcima omogući davanje otkaza bez obrazloženja, NHS ne može trgovati ni na čiji račun, ni pod koju cijenu, i na to ne može pristati, rekao je Sever podsjetivši da prošli put nije potpisao zapisnik sastanka jer mu nije omogućeno izdvojeno mišljenje.

"Pokušava se manipulirati vođenjem pregovora, ali NHS-u je bilo i ostalo neprihvatljivo da se kod malog poslodavca otkaz može dati bez obrazloženja, jer to znači onemogućavanje pristupa sudu u zaštiti radničkih prava", poručio je Sever.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je kako je interes sindikata da u pregovorima nastupaju s maksimalno usklađenim stavovima. Kada treba postići kompromis moguća su i neka različita stajališta, ali tri sindikalne središnjice imale su zajednički stav oko svih spornih pitanja, kaže Novosel.

Na zadnjem sastanku samo je jedna sindikalna središnjica imala izdvojen stav oko samo jednog instituta, rekao je Novosel.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš smatra da "brzi otkaz" može biti prihvatljiv samo kada se oko toga slože poslodavac i radnik, odnosno da to ne može biti isključiv izbor poslodavca.

Otkaz mora biti obrazložen, naglasio je Jakuš, jer u suprotnom se radniku uskraćuje zaštita prava na sudu, stoga je otkaz bez suglasnosti radnika potpuno neprihvatljiv.

Upitan kakav je odnos među sindikatima, Jakuš je odgovorio kako je činjenica da o tome nemaju jedinstveno stajalište, a oni koji na to pristanu morat će to braniti i opravdati u javnosti.

Hina

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL