Stvaralaštvo iz tišine: Izložba koja je okupila vrhunske gluhe umjetnike

"Nema razlike između čujućih i gluhih umjetnika. Kada vidite, sliku ne možete procijeniti je li autor gluh ili nije", konstatirala je Vanda Šagovac, predsjednica udruge 'Svijet tišine'

U organizaciji Udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske "Svijet tišine" uspješno se održala 3. međunarodna izložba gluhih umjetnika u Puli pod nazivom “Stvaralaštvo iz tišine”. Sudjelovalo je 27 gluhih umjetnika iz Italije, Rusije, Mađarske, Francuske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske s više od 40 radova u galeriji "Vincenta iz Kastva" Istarskog narodnog kazališta. Kako se izložba održavala pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH  Ive Josipovića, otvorenju je nazočila Vesna Škulić kao povjerenica predsjednika Josipovića za osobe s invaliditetom.

Izložbi je nazočio i dogradonačelnik Pule Fabrizio Radin, te pročelnik Upravnog odijela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, koji je rekao da Istarska županija njeguje multikulturalnost i različitosti te da podržava ovu izložbu.
"Ovu izložbu treba jednostavno vidjeti i uživati, ova izložba predstavlja jedan “krik iz tišine, krik gluhih osoba da ih se čuje”, rekla je Vesna Škulić.Vanda Šagovac, predsjednica udruge 'Svijet tišine', s nagrađenom umjetnicom Ivom Vrbos
"Nema razlike između čujućih i gluhih umjetnika. Kada vidite sliku ne možete procijeniti je li autor gluh ili nije", konstatirala je Vanda Šagovac, predsjednica udruge "Svijet tišine". Kao turistički menadžer I turistički vodič za gluhu populaciju, Vanda Šagovac ovu izložbu vidi kao spoj kulture i turizma radi čega je Pula i izabrana. Zatim je dodala da se u Hrvatskoj ovakva izložba svake dvije godine održi u drugom gradu pa je 2009. organizirana u Zagrebu, 2011. u Splitu, a ove 2013. godine u Puli.
Izložba je bila natjecateljskog karaktera te su prema sudu tročlanog žirija  Udruženja likovnih i književnih stvaralaca Pula dodjeljene  tri nagrade.
Prva nagrada , slikar iz Italije - Primo Cajani (sponzor Grad Pula).
Druga nagrada, slikar iz Rusije - Sergei Ushenko (sponzor Upravni odjel za kulturu Istarske županije).
Treća nagrada,  slikarica iz Hrvatske - Iva Vrbos (sponzor URIHO, Zagreb).

Nagrade su važne za umjetnike kao motiv da što više rade i stvaraju, a za udrugu 'Svijet tišine' je važno da društvo primjeti i prihvati likovna ostvaranja gluhih umjetnika.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture, Ministarstva socijalne politike I mladih, Grada Pule, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije te ostalih sponzora.