Izložba u Tiflološkom muzeju: Upoznajte 'anđele čuvare' osoba s invaliditetom

Ovim projektom još više postaje vidljiva značajnost uloge pasa pomagača Centra Silver koji omogućuju neovisan život osoba s invaliditetom u zajednici

Izložba fotografija posvećena je čovjekovu najboljem prijatelju - psu, s posebnim naglaskom na pse pomagače, odnosno terapijske i rehabilitacijske pse te pse vodiče Centra za rehabilitaciju Silver.  Na izložbi će biti predstavljeni psi koji su školovani u Centru Silver s ciljem osnaživanja sudjelovanja osoba s invaliditetom u svim segmentima svakodnevnog života. Ovom se izložbom želi skrenuti pozornost na položaj osoba s invaliditetom, kao i pasa pomagača koji cijeli svoj život posvećuju pomaganju potrebitih osoba i zapravo predstavljaju, u prenesenom značenju, njihove anđele čuvare.

Na izložbi će biti prikazane fotografije hrvatskog autora s kanadskom adresom, Roberta Orlića, koje su nastale u suradnji s Centrom Silver tijekom njegova boravka u Zagrebu. Kroz volonterski angažman u raznim dijelovima grada Zagreba, snimio je pse pomagače - "pse anđele“ u crno bijeloj tehnici te je na ovaj način aludirao na ulogu pasa pomagača u životima djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom. Snimljena je opsežna serija fotografija od kojih će javnosti biti predstavljeno 50 odabranih djela. 

Na otvaranju izložbe prisustvovat će  gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, prof.dr.sc. Tatjana Josipović, kao i brojni ljubitelji životinja s javne i kulturne scene.

Ovom izložbom ujedno i započinje CUTE DOG kampanja projekta 4P, kojeg provodi Centar za rehabilitaciju Silver te predstavlja još jedan u nizu inovativnih projekata Centra. Projekt 4PPodrška + Poslodavci + Posloprimci = Posao, ima za cilj pružiti podršku posloprimcima, osobama s invaliditetom, u ostvarivanju njihovog temeljnog prava na rad  i poslodavcima u zakonskoj obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom. Projekt (ukupne vrijednosti 254.151 EUR) je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda s 233.224,89 EUR i odnosi se prvenstveno na zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom.

Izložba će se dogoditi neposredno pred Međunarodni praznik rada 1. svibnja te je ovo jedinstvena prilika da se u javnosti promovira zapošljavanje osoba s invaliditetom koje ulaze u skupinu najteže zapošljivih osoba. Ovim projektom još više postaje vidljiva značajnost uloge pasa pomagača Centra Silver koji omogućuju neovisan život osoba s invaliditetom u zajednici, stoga se i sam početak kampanje projekta  veže uz otvorenje ove izložbe.

Centar za rehabilitaciju Silver ustanova je socijalne skrbi jedinstvena u ovom dijelu Europe, koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad s psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi).

In-Portal