Studija o isplativosti profesionalne rehabilitacije: Tračak nade za zapošljavanje OSI

Mirando Mrsić je ocijenio kako njemu kao ministru rada ova iznimno stručna i vrijedna studija znači objektivnu potporu novom modelu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, koja se uvodi putem novog zakona koji će uskoro u saborsku proceduru

Knjiga skupine istraživača na čelu s Predragom Bejakovićem "Studija isplativosti profesionalne rehabilitacije u Republici Hrvatskoj" predstavljena je  u Zagrebu, a autor predgovora ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić istaknuo je kako ova studija znači objektivnu potporu novom modelu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.
Ministar Mrsić je ocijenio kako njemu kao ministru ta iznimno stručna i vrijedna studija znači objektivnu potporu novom modelu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, koja se uvodi Predrag Bejaković predvodio je skupinu autora Studije o isplativosti profesionalne rehabilitacijeputem novog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji će uskoro u saborsku proceduru.

Mrsić: Novi pristup zapošljavanju OSI

Rekao je kako pod objektivnom potporom ne misli samo na ekonomske pokazatelje iz Studije koji govore u korist novog, drugačijeg pristupa sustavu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. "Oni su itekako važni, posebno u vrijeme gospodarske krize, ali mislim i na objektivnu potporu općepoznatoj činjenici da ulaganje u profesionalnu rehabilitaciju može imati samo pozitivne općedruštvene i osobne učinke", rekao je Mrsić na predstavljanju u Hrvatskom autoklubu.

"Kao liječnik Studiju gledam kao dokaz da smo svim osobama s bilo kojom vrstom invaliditeta dužni osigurati što bolju kvalitetu života, koja uključuje daleko bolju perspektivu na području rada od postojeće", poručio je ministar Mrsić

Studiju je objavio Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, predstavlja prvo takvo istraživanje u Hrvatskoj, a proveo ga je Institut za javne financije. Glavni istraživač je Predrag Bejaković koji je na predstavljanju iznio rezultate istraživanja.

Mrsić je naglasio kako su se tim pokazateljima vodili i kad su pristupili izradi novog zakona te da nacrt zakona s pravilnicima predviđa sveobuhvatnu sustavnu profesionalnu rehabilitaciju kroz jedinstveno tijelo vještačenja i centre za profesionalnu rehabilitaciju, koji su po prvi puta našli mjesto u zakonu, a što puno govori o njihovoj nužnosti i ozbiljnim namjerama da se konačno i osnuju. Najavio je da će za početak to biti učinjeno po regionalnom ključu - u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Baza podataka o zaposlenim OSI

Istaknuo je kako će novi zakon poticati rad osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada kao pravilo, a ne kao iznimku. Rekao je da će se kroz rad centara za profesionalnu rehabilitaciju stvarati osposobljeni i obrazovani kadar kojeg će svi poslodavci u Hrvatskoj zapošljavati kako bi zadovoljili poslovne potrebe, ali i ispunili zakonsku obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Naglasio je i mogućnost da se ta obveza može ispuniti i zamjenskom kvotom kao što je stipendiranje osoba s invaliditetom i primanje na praksu tijekom rehabilitacije. Rekao je da će se na različite načine nagrađivati i stimulirati poslodavci koji zapošljavaju više od propisane kvote, kao i oni koji iako nemaju obvezu kvotnog zapošljavanja ipak zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Najavio je uvođenje očevidnika o zaposlenim osobama s invaliditetom i baze podataka koje će kreirati centri za profesionalnu rehabilitaciju te Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Rekao je kako novi zakon znatno pojačava ulogu Fonda u sustavu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom jer će biti glavna institucija nadzora provedbe kvotnog sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Ulaganje u profesionalnu rehabilitaciju

Mrsić je naglasio kako se novi sustav profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom temelji na ideji strogo individualnog pristupa osobi s invaliditetom koji će omogućiti da konačno imamo cjeloviti, ciljani i pojedinačno usmjereni rehabilitacijski pristup uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada. "To je jedini ispravan način da profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s Ministar rada Mirando Mrsićinvaliditetom ostvari pune učinke, na koje i ova Studija ukazuje", rekao je te dodao da kada se govori o troškovima i isplativosti profesionalne rehabilitacije očiti su njeni pozitivni učinci na sustav zdravstvenog i mirovinskog osiguranje te posebno istaknuo korist javnih ulaganja u područje profesionalne rehabilitacije jer je u trenutku starenja stanovništva potrebno očuvati radnu sposobnost svih osoba.

"Kao liječnik Studiju gledam kao dokaz da smo svim osobama s bilo kojom vrstom invaliditeta dužni osigurati što bolju kvalitetu života, koja uključuje daleko bolju perspektivu na području rada od postojeće", poručio je Mrsić.

U izradbi Studije, uz glavnoga istraživača Predraga Bejakovića sudjelovali su i Ivica Urban, Petar Sopek i Ivan Škoc.

Hina

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL