Osobama s invaliditetom rad je velika motivacija i iskorak u život

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da Ministarstvo želi senzibilizirati poslodavce da razmišljaju o osobama s invaliditetom jer su to dobri i visoko motivirani radnici koji pozitivno utječu i na kolege s kojima rade

Na dodjeli nagrada Ključna razlika održan je okrugli stol "Raznolikost i jednakost u praksi“, na kojem su dobitnici nagrada osim primjera iz prakse prokomentirali i izazove koji nam predstoje ulaskom na europsko tržište rada.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo je da Ministarstvo želi senzibilizirati poslodavce da razmišljaju o osobama s invaliditetom jer su to dobri i visoko motivirani radnici koji pozitivno utječu i na kolege s kojima rade. Izrazio je nadu da će poslodavci prihvatiti sustav 'kvotnog zapošljavanja' te naglasio kako je bit novog Zakona da se 'ne tjera ljude u invalidsku mirovinu'.

"Godinama smo tjerali ljude u invalidske mirovine i po tome spadamo u europski vrh. Imamo preko 25 posto invalidskih mirovina u ukupnom broju mirovina. Očito nam je to bilo lakše napraviti nego ljude profesionalno rehabilitirati i naći im neko radno mjesto“, rekao je Mrsić i istaknuo da Ministarstvo želi uspostaviti sustav financiran od strane države, koji će ljudima omogućiti da se rehabilitiraju i svoj radni vijek završe s punom radnom mirovinom.
Teo Petričević iz Socijalne zadruge Humana Nova istaknuo je da rad osobama s invaliditetom omogućava boravak 'izvan četiri zida'. „Radimo s udrugama za osobe s invaliditetom pa smo se zato i odlučili na zapošljavanje njih. Njima je to velika motivacija i iskorak u samom životu“, naglasio je

Izvor: MojPosao.net 

Foto: Borna Filić/PIXSELL