Osobe s invaliditetom od Europskog parlamenta zahtijevaju aktivnije mjere u zapošljavanju

Europski forum za osobe s invaliditetom će Bruxsellesu uputiti rezoluciju kojom se, uz ostalo, od nacionalnih vlada i EU zahtijevaju aktivnije mjere i dijalog s udrugama osoba s invaliditetom, njihovo stabilno financiranje kako bi se otklonile prepreke u njihovu obrazovanju, zapošljavanju i sudjelovanju u političkim procesima i donošenju odluka

Hoće li zajednica osoba s invaliditetom u Hrvatskoj napokon dočekati bolje dane? Uopće ne vesele statistički podaci o ulkjučivanju osoba s invaliditetom u obrazovni susta, a porazne su i činjenice koje govore o položaju OSI na tržištu rada. Hoće li, dakle, ulazak Hrvatske u Europsku uniju osobama s invaliditetom donijeti pravedniji položaj i učinkovitiju integraciju u šire društvene procese? Odogovore na ove nedoumice pokušao je dati interesantan skup u Zagrebu u organizaciji Europskog foruma za osobe s invaliditetom.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom, položaj žena s invaliditetom te općenito razvoj nacionalnih zakonodavstava i uključivanje osoba s invaliditetom u obrazovanje, tržište rada i širu društvenu zajednicu, teme su dvodnevne europske konferencije koja je danas počela u Zagrebu i na kojoj sudjeluje više od 200 izaslanika iz svih zemalja Europske unije.

Konferenciju je organizirao Europski forum za osobe s invaliditetom (EDF), krovna organizacija koja predstavlja 80 milijuna osoba s invaliditetom u zemljama Europske unije.

U njihovo će ime Europskom parlamentu biti upućena rezolucija kojom se, uz ostalo, od nacionalnih vlada i EU zahtijevaju aktivnije mjere i dijalog s udrugama osoba s invaliditetom, njihovo stabilno financiranje kako bi se otklonile prepreke u njihovu obrazovanju, zapošljavanju i sudjelovanju u političkim procesima i donošenju odluka, rekao je, otvarajući konferenciju predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš.

Skup je pozdravila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić poručivši da briga za osobe s invaliditetom i rješavanje njihovih problema mora biti zadaća čitavog društva.

Navodeći da su napravljeni mnogi iskoraci, od novoga, boljega zakonodavnog okvira, Opačić je istaknula da svakodnevno treba raditi i na mjerama koje će otklanjati prepreke i osobama s invaliditetom omogućiti da budu jednakopravne, da se obrazuju, brže zapošljavaju i participiraju u svim društvenim odlukama.

Novi Obiteljski zakon ukinuo je odredbu o oduzimanju poslovne sposobnosti, Zakonom o socijalnoj skrbi omogućena je transformacija domova, a osobe s invaliditetom jako su zadovoljne institutom života u zajednici. Opačić je objasnila da je cilj predloženoga zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja, koji je u saborskoj proceduri, da osobe s invalidnošću mogu na jednome mjestu ostvariti sva svoja prava, rekla je Opačić. Poručila je da finaciranje saveza i udruga koji brinu o osobama s invaliditetom nije u pitanju.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić govorio je o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji će se početi primijenjivati početkom iduće godine.

"U prošloj godini napravljen je iskorak što potvrđuje i podatak da je, kroz mjere aktivne politike, porastao broj zaposlenih osoba s invaliditetom. Na Zavodu za zapošljavanje bilo ih je 6799, a zaposlilo ih se 1744 ili 12 posto više nego u 2012. U odnosu na ukupno zapošljavanje, postotak zaposlenih osoba s invaliditetom iznosio je više od 60 posto",rekao je Mrsić.

Istaknuo je da se poslodavcima treba omogućiti pristup poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a tome će pridonijeti i zakon po kojemu poslodavci imaju kvotnu obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom,

"Oni koji to ne učine, plaćat će kaznu, a taj novac neće ići u državni proračun već će se vraćati u sustav za zapošljavanje osoba s invaliditetom ili za subvencije onim poslodavcima koji budu zapošljavali više takvih osoba" objasnio je Mrsić.

Naveo je da sve dosadašnje mjere aktivne politike zapošljavanja invalida, kao što su oslobađanje od doprinosa i ostale subvencije poslodavcima i dalje ostaju na snazi.

U Rezoluciji, koja će biti usvojena i upućena Europskom parlamentu, podsjeća se da je na području EU-a samo 45 posto osoba s invaliditetom zaposleno, da siromaštvo prijeti za 40 posto osoba s teškim invaliditetom, odnosno za 25 posto svih invalidnih osoba.

Stoga se pozivaju vlade nacionalnih država da pruže financijsku potporu za bazični rad organizacija koje u njihovim zemljama zastupaju i rade na zaštiti i promicanju prava osoba s invaliditetom.

Na konferenciji je bila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i ocijenila da je ova godina prijelazna te da osobe s invaliditetom u idućoj očekuju pozitivne pomake koji su prvenstveno nužni u njihovu obrazovanju i zapošljavanju.

Skup je pozdravila povjerenica hrvatskog predsjednika za osobe s invaliditetom Vesna Škulić i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

In-Portal / Hina

 

Povezane vijesti