Habelova škola kuhanja: Krupni korak prema gastronomskoj inkluziji osoba s invaliditetom

"Bio nam je nužan višenamjenski prostor za unapređivanje i promociju ugostiteljskih usluga usmjerenih upravo osobama s invaliditetom. Tako je i nastao projekt Ključić oko vrata", kaže Vedran Habel

Vedran Habel (prvi slijeva) na otvorenju 'Ključića oko vrata'

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja svečano je otvorila službene prostorije Centra za unaprjeđenje i promociju turističko-ugostiteljskih usluga usmjerenih gostima s invaliditetom – Ključić oko vrata.

Vedran Habel, nastavnik ugostiteljstva, viziju pretvara u stvarnost. Nakon šest i pol godina rada uvidio je potrebu stvaranja mjesta zajedničkog druženja i osposobljavanja osoba s invaliditetom za samostalan život. Svojim optimizmom i zalaganjem za populaciju koja je često zanemarena u našem društvu, otvorio je vrata za nove spoznaje poslodavcima i turističkoj zajednici.

Kao što kaže Habel, premda dvanaest posto stanovništva čine osobe s invaliditetom, njihove mogućnosti i potrebe nisu prepoznate u većini ugostiteljskih objekata, niti su ti prostori prilagođeni OSI populaciji.

"Bio nam je nužan višenamjenski prostor za unapređivanje i promociju ugostiteljskih usluga usmjerenih upravo osobama s invaliditetom. Ovo je prostor u kojem će hrvatski ugostitelji i turistički djelatnici naučiti kako pristupiti slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim osobama te kako turističke objekte prilagoditi osobama s invaliditetom. Niti jedan grad u svijetu nema prezentaciju svoje države na ovaj način, što je veoma važno, kako za osobe s invaliditetom tako i za turističku zajednicu. Ključić oko vrata je i višenamjenski prostor u kojem će se organizirati eno-gastro radionice namijenjene svim osobama sa i bez invaliditeta. Posebno je usmjerena prema osobnom i profesionalnom razvoju osoba s invaliditetom koje će se pod motom 'Otključajmo mogućnosti" podučavati kuhanju te drugim ugostiteljskim uslugama. Ovisno o željama i potrebama polaznika razvijat će se i novi programi. Ključić oko vrata simbol je samostalnosti", tumači Vedran Habel.

Planiraju se i radionice za izradu suvenira, slikarska radionica i priprema hrvatskih nacionalnih jela. Prvenstveno, brendirat će poznato jelo zlevka na sto načina te kroz nju raditi kuharske radionice. Zanimljivo je da u ovom prostoru, na adresi Nova Ves 10, imate mogućnost pripremati hranu za svoje uzvanike. Prijaviti se možete preko web stranice www.unuo.hr.

Trenutačno je svaka subota i nedjelja otvorena za turiste sa i bez invaliditeta. Vedranova želja je kroz radionice i zajedničko druženje potaknuti osobe s invaliditetom da se osamostale. Osobe s invaliditetom žele i spremne su na promjene. Vrijeme je da se prekinu druženja samo unutar grupa osoba s invaliditetom.

Otvorenju je prisustvovao i Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma, koji je rekao da su Europska unija i Hrvatska prepoznale turizam kao ljudsko pravo. Ministarstvo turizma planira sredstva dobivena od Europske unije usmjeriti upravo na projekte kao što je Ključić oko vrata, te rade na projektima vezanim za obrazovanje u turizmu.

"Ovaj centar je put i pokazatelj da ako nešto želiš to se može i ostvariti", kazala je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Vjeruje da će se u projekt uključiti udruge, ali i institucije, posebno turistička zajednica i Ministarstvo turizma koje je pozvala da koriste prostore radionice, jer, kao što je istakla, jedino zajedno možemo prezentirati Hrvatsku kao društvo jednakih mogućnosti.

Ivona Šeparović je prošla Habelovu školu kuhanja i kaže da se ispočetka plašila da se neće snalaziti u kuhinji.

"Tek sam završavala fakultet i živjela u studentskom domu te nisam znala što slijedi po pitanju samostalnog života i, naravno, kuhanja. Do tada sam pomagala u kuhinji, no bojala sam se samostalno raditi. Na radionicama u Centru 'Slava Raškaj', Vedran Habel nam je pokazivao tehnike, korak po korak, i naposljetku me oslobodio straha. Osvijestio mi je da moram sjediti pri kuhanju, jer nemam ravnotežu. To je bio pravi put i sagledala sam kako mogu kuhati, stekla samopouzdanje i već dvije godine živim i kuham samostalno", svjedoči Ivona.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti