Zaklada Čujem, vjerujem, vidim: Zvučna knjižnica veliki je kulturni iskorak za slijepe i slabovidne

Zvučna knjižnica je neophodna za slijepe i druge osobe koje iz bilo kojeg razloga ne mogu čitati standardni (crni) tisak

 

Zaklada 'Čujem, vjerujem, vidim' poziva vas u u srijedu 15. listopada s početkom u 12 sati povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u prostoru Zaklade, ulica Andrije Medulića 16, Zagreb. Predstavit će projekt Zvučna knjižnica, te promovirati zvučnu knjigu 'Dijagnoza: Optimist' autorice Žakline Jurić, novinarke Hrvatske izvještajne novinske agencije. Knjigu će promovirati autorica Žaklina Jurić i upravitelj Zaklade Mirko Hrkač.

Zvučna knjižnica je neophodna za slijepe i druge osobe koje iz bilo kojeg razloga ne mogu čitati standardni (crni) tisak. Vizija Zvučne knjižnice je ponuditi ne samo slijepim i slabovidnim osobama, nego i svim osobama s oštećenjem vida i perceptivnim poteškoćama te onima koji zbog fizičkog invaliditeta nisu u stanju držati knjigu, rukovati njome, fokusirati se, pomicati oči u mjeri u kojoj bi se omogućilo čitanje kontinuirano pružanje usluga prilagodbe knjiga i mogućnosti posuđivanja ili dostave knjižne građe, odnosno novih zvučnih knjiga. Takav pristup omogućuje spomenutim osobama kvalitetniji ulazak u svijet obrazovanja, istraživanja i informiranja.

Društvena potreba za zvučnom knjižnicom najbolje se primjećuje u podacima o trenutnoj dostupnosti literature slijepim osobama i osobama koje iz bilo kojeg drugog razloga ne mogu koristiti standardni (crni) tisak. Broj dostupnih knjiga tim osobama vrlo je malen i iznosi oko 0.4 posto objavljenih naslova (fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice - 1 254 675 naslova; fond Hrvatske knjižnice za slijepe – 5 229 naslova). To znači na sto objavljenih knjiga slijepa osoba može čuti tek pola jedne.

Mnoštvo zanimljivosti koje ste možda naučili o vrtlarstvu, astronomiji, filmskoj umjetnosti ili baš ona knjiga koju najviše volite ili je već mjesecima čitate nije ni mogla doći do osoba koje imaju poteškoće s čitanjem standardnog teksta. Zaključak: dio kulture neopaženo, ali svakodnevno nestaje u mraku.

In Portal

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

 

Povezane vijesti