Ukrasna hortikultura: Projekt koji osobama s invaliditetom otvara nove poslovne mogućnosti

"Edukacija u ukrasnoj hortikulturi za cilj ima da osobe s invaliditetom mogu lakše pronaći zaposlenje. Sada znamo kako je raditi s osobama s invaliditetom, a to je jedno korisno iskustvo, vrijedni su to ljudi, to što su oni napravili za vrijeme trajanja projekta je neopisivo lijepo", kaže Hrvoje Grajner, koordinator projekta

Hrvoje Grajner, koordinator projekta  'Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi'. s novinarom In Portala Markom Damjanovićem

Na zagrebačkom Agronomskom fakultetu održana je završna konferencija EU projekta 'Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi' na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija značajnih za kvalitetu života i zapošljavanje osoba s invaliditetom, uz ostale i dr. Fabrizio Fea, gost predavač iz Italije.

O problematici i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom govorile su predstavnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Agronomski fakultet bio je nositelj programa, a edukaciju je provodio zajedno s Udrugom za promicanje istih mogućnosti (UPIM) i Centrom za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Ovaj hvale vrijedan projekt prvi put je primijenjen u Hrvatskoj, iako je već dugi niz godina u europskim državama zaslužan za zapošljavanje osoba s invaliditetom u ukrasnoj hortikulturi. Osim osposobljavanja i obrazovanja, ukrasna hortikultura može se primijeniti i kao radna terapija za osobe s invaliditetom.

Vrijednost IPA projekta bila je 213.000 eura koji s 95 posto sufinancirao Europski socijalni fond, a od tih sredstava uređen je i posebno prilagođen plastenik za osobe s invaliditetom, u kojem je organizirana edukacija polaznika projekta. Također, nabavljeni su potrebni alati i ostali materijali za izobrazbu, a tiskan je i priručnik o ukrasnoj hortikulturi za osobe s invaliditetom 'Osnove ukrasne hortikulture' i izrađena internet stranica (www.edukosi.hr).

Na završnoj konferenciji moglo se saznati da je osposobljeno 14 edukatora koji će usvojena znanja iz područja ukrasne hortikulture prenositi na osobe s invaliditetom u svojim matičnim institucijama kako bi pridonijeli njihovom boljem pozicioniranju na tržištu rada. I ono možda najbitinije: 35 osoba s invaliditetom uspješno je završilo izobrazbu na Agronomskom fakultetu u sklopu ovog projekta.

Edukacija se provodila kroz teoretski i praktični dio, gdje su polaznici primjenjivali stečena znanja, uz nadzor edukatora i profesorica s Agronomskog fakulteta.

"Cilj ovog projekta bila je edukacija u ukrasnoj hortikulturi kako bi osobe s invaliditetom mogle lakše pronaći zaposlenje", kaže Hrvoje Grajner, koordinator projekta.

"No, fokus projekta bio je na edukatorima, njih 14 je prošlo ovu izobrazbu. Cilj je da oni nakon završne faze ovog projekta, sva znanja i vještine koje su dobili, prenesu i pokušaju replicirati u svojim matičnim institucijama i prilagode ga vrsti invaliditeta koji je tamo prisutan. Projekt je bio sastavljen iz dva dijela, imali smo teoretski i praktični dio edukacije. Na teoretskom su dolazili samo edukatori i nakon toga imali bi praktični dio edukacije gdje bi oni dovodili korisnike iz svojih institucija. Minimalno bi doveli dvije osobe, a onda bi jedan edukator i dvije osobe s invaliditetom činili jednu grupu. Radili bi različite praktične vježbe u eksperimentalnom vrtu Zavoda za ukrasno bilje. Navedene vježbe su rađene pod vodstvom dviju profesorica, Vesne Židovec i Martine Skenderović Babojelić, a također smo imali pomoć studentica zagrebačkog Agronomskog fakulteta. Kod nas na Agronomskom fakultetu ovo je prvi put da se susrećemo sa osobama s invaliditetom, pa smo upravo zbog toga osjetlili mali strah, jer na početku nismo znali kako će sve to ispasti, a ispalo je jako dobro, jako pozitivno. Svi sudionici programa, od edukatora do samih korisnika, bili su izrazito zadovoljni što su imali priliku sudjelovati. Žao nam je što je sad sve završilo, ali nadamo se i idemo prema tome da napravimo nastavak ovog programa, pa da opet surađujemo s istim institucijama i da uključimo neke nove. Sada znamo kako raditi s osobama s invaliditetom, a to je jedno korisno iskustvo, vrijedni su to ljudi, ono što su oni napravili za vrijeme trajanja projekta je neopisivo lijepo. Voljeli bi da kad bi se neka osoba koja je uspjela završiti ovaj program također našla i posao, bio bi nam to izrazito veliki plus i radimo na tome. Kao što sam već rekao, trudit ćemo se nastaviti projekt kako bi osobe s invaliditetom mogle još više stvari naučiti“, rekao je na kraju Hrvoje Grajner.

Piše: Marko Damjanović

 

Povezane vijesti