Zar smo toliko nesposobni da ne iskoristimo nove prilike u EU?

Ministarstvo obrta i poduzetništva pozvalo je poduzetnike da iskoriste mogućnosti koje su im dane kroz Otvoreni javni poziv za iskaz interesa za pripremu projektnih prijedloga, odnosno projekata koji će se moći financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Nisu rijetki oni koji tvrde kako su za (pretjerano) veliki oprez dobrog dijela naših građana kada se govori o ulasku Hrvatske u obitelj Europske unije možda najviše odgovorni mediji. Svejedno je li riječ o pristupu brojnim EU fondovima, novim prilikama za hrvatsko gospodarstvo ili naprosto o kulturnoj razmjeni sa zemljama članicama, prosječnog se Hrvata često navodi na zaključak kako se s 1. srpnjem ništa bitno neće promijeniti. Štoviše, neki mediji izražavaju bojazan da će se u Hrvatskoj čak živjeti lošije, a da pritom ne objavljuju dobro promišljene analitičke tekstove, s komentarima relevantnih stručnjaka iz svih sfera društvenog života. Ili je možda ovdje ipak riječ o našem tradicionalnom strahu da smo ipak nesposobni iskoristiti sve prilike, pogotovu one gospodarske, koje nam nudi članstvo u Europskoj uniji?

A takve se prilike već ukazuju. Naime, ulaskom u Europsku uniju malom gospodarstvu, koje je pokretačka snaga svakog gospodarstva, otvaraju se nove prilike za razvoj i rast korištenjem Strukturnih fondova EU, zaključeno je na Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, koje je u organizaciji Ministarstva obrta i poduzetništva održano u Toplicama Sveti Martin.
Ministarstvo je stoga pozvalo hrvatske poduzetnike da iskoriste mogućnosti koje su im dane kroz Otvoreni javni poziv za iskaz interesa za pripremu projektnih prijedloga, odnosno projekata koji će se moći financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Svrha tog javnog poziva, kako je rečeno, je prikupljanje projektnih prijedloga kojima ce se pružiti besplatna savjetodavna pomoć u pripremi projektne dokumentacije.

Kvalitetno pripremljeni projekti moći će se prijaviti na natječaj za shemu bespovratne pomoći (u vrijednosti oko 30 milijuna eura) koja će biti objavljena odmah nakon ulaska Hrvatske u EU.

Tijekom dvodnevnog Savjetovanja, koje je okupilo 200-tinjak sudionika, istaknuta je važnost stvaranja što poticajnijeg okruženja za malo i srednje poduzetništvo, a predstavljena je i Strategija razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. do 2020. koju je ovaj tjedan usvojila Vlada, a čiji je cilj jačanje poduzetničkog potencijala i unapređenje kulture poduzetništva.

Ostvarivanje ciljeva Strategije pridonijet će, kako je istaknuto, konkurentnom i ravnomjerno razvijenom malom gospodarstvu, koje se temelji na rastu izvoza, visokom stupnju inovacija, inovativnim proizvodnim procesima, povoljnom poslovnom okuženju itd.

In-Portal / Hina

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL