'Vrapčići' u teatru života: Zaviri u moj film, zaboravi predrasude, mijenjajmo svijet zajedno

Predstava je nastala na temelju osobnih iskustava članova udruge Vrapčići koji boluju od shizofrenije i bipolarnog afektivnog poremećaja

Udruga za unaprjeđenje duševnog zdravlja 'Vrapčići' iz Slavonskog Broda sprema se na mini-turneju u Istri s edukativno-destigmatizirajućom kazališnom predstavom 'Zavirite u moj film'.

Predstava je nastala na temelju osobnih iskustava članova udruge Vrapčići koji boluju od shizofrenije i bipolarnog afektivnog poremećaja. Svoja iskustva podijelili su u udruzi sa članovima i stručnim timom, a dva mlada glumca, Brođani koji su završili glumu na Akademiji u Osijeku, Matej Safundžić i Luka Stilinović, svoje su priče pretvorili u scenarij za predstavu u kojoj ravnopravno glume članovi, volonteri i akademski glumci.

Scenarij predstave prikazuje prve simptome kod mladića koji oboljeva od shizofrenije, neprihvaćanje bolesti koje dovodi do prekida upravo započete ljubavne veze te podršku koju dobiva kroz udrugu bolesnika. Predstava uz dramsku priču predstavlja definicije dijagnoza i simptoma psihičkih bolesti, a najviše doprinosi ukidanju stigme prema osobama s psihičkim oboljenjima jer donosi neposredna i stvarna iskustva osoba koje boluju od psihotičnih poremećaja, te istovremeno izravno pokazuje njihove sposobnosti.

Predstava je do sada izvedena u Slavonskom Brodu, Osijeku i Zagrebu, a popraćena je velikim interesom javnosti za teme mentalnog zdravlja. Stručno vodstvo Vrapčića i glumci gostovali su u emisijama 'Hrvatska uživo' i 'Dobro jutro Hrvatska', predstavili proces nastajanja ovog projekta, i osobne priče o tome kako je izvođenje predstave i sudjelovanje u njenom nastajanju pomoglo njihovoj rehabilitaciji. 

Predstava će se igrati u sljedećim terminima:

- Četvrtak, 14. svibnja u 19.30 sati u Pučkom otvorenom učilištu Pazin, Šetalište pazinske gimnazije 1.

- Petak, 15. svibnja u 19.30 sati u Riječkoj Filodrammatici, Korzo 28, Rijeka

- Subota,16. svibnja u 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč, Narodni trg 1, Poreč.

Ružica Grubišić Bondža

 

Povezane vijesti