Mojim ulicama u invalidskim kolicima: Samobor

S kamerom na glavi te uz asistenciju kamermana i montažera Stjepana Hojsaka, a pod redateljskom palicom Mladena Kristića, naš novinar Marko Damjanović šalje jasnu i glasnu poruku: Prilagodite naše ulice osobama s invaliditetom!

             


Svi mi koji se svakodnevno krećemo u invalidskim kolicima ponekad i par kilometara moramo duljim putem kako bi mogli doći do javnih objekata gdje se izdaju potvrde za ostvarivanje raznih prava koja nama, osobama s invaliditetom, pripadaju po zakonu i Ustavu. Kojeg li apsurda, te iste institucije koje bi nam trebale jamčiti prava često su nam nepristupačne!

Na ove i brojne druge teškoće redakcija In Portala pokušat će ukazati u video-rubrici 'Mojim ulicama u invalidskim kolicima by Marko Damjanović'. Naš novinar kreće se u električnim kolicima, besramno skupim, kojima vješto manevrira, ali uzalud mu i moderna kolica i vještina upravljanja kad se upusti u avanturu 'prometovanja' našim ulicama.

Pravo na mobilnost i pristupačnost temeljno je ljudsko pravo! Osobe u invalidskim kolicima u urbanim sredinama Lijepe naše to pravo često ne uživaju!

U novoj epizodi Marko Damjanović otišao je u poznatu turističku destinaciju Zagrebačke županije, grad Samobor. Obišao je najfrekventnije lokacije te se osobno mogao uvjeriti u pristupačnost Samobora osobama s invaliditetom. Posebne zahvale idu predsjedniku udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje Viktoru Joziću koji je našoj ekipi pomogao da što bolje upozna Samobor i njegovu okolicu.

Marko Damjanović