Svijet kroz moj objektiv: Svi ste pozvani na prvu skupnu izložbu fotografa s invaliditetom

Svijet fotografa s invaliditetom predstavljen je na stranicama In Portala, a u utorak, 30. lipnja u 17 sati, izložba njihovih fotografija bit će otvorena u Galeriji Sunce ustanove URIHO, Držićeva 1, Zagreb

Nataša Đurić, autoportret

"Nemoguće, ovo nisu radili amateri, ove fotografije djelo su profesionalaca", čudio se moj prijatelj, koji cijeli svoj radni vijek za kruh zarađuje kao fotoreporter, dok je prelistavao katalog za izložbu 'Svijet kroz moj objektiv'.

Ovaj svijet fotografa s invaliditetom iz Hrvatske i regije predstavljen je on line, na stranicama In Portala, a u utorak, 30. lipnja u 17 sati, izložba njihovih fotografija bit će otvorena u Galeriji Sunce ustanove URIHO (Držićeva 1, preko puta Autobusnog kolodvora). Svi ste pozvani da posvjedočite talentima Alme Mujanović, Jovane Džever, Nataše Đurić, Dragice Kladušan, Dolores Kamenar Ćokor, Katarine Galetić, Ljiljane Zlatec, Budimira Željka Keke, Denisa Marijona, Željka Kladušana i Želimira Laha.

Ideja za izložbu došla nam je gotovo spontano, nakon što nam je svoje fotografije poslao Budimir Željko Keko – i ostali smo paf! Koliko je takvih fotografa s invaliditetom, pitali smo se, a da za njihove uratke gotovo nitko ne zna? Potom smo na našim stranicama objavili foto-natječaj i bili prilično zadovoljni odazivom fotografa. Kažem prilično zadovoljni, jer sam uvjeren kako ih na ovim prostorima ima znatno više no, tko zna iz kojih razloga, još se uvijek ne žele pokazati široj javnosti.

Skupna izložba fotografa s invaliditetom uistinu je jedinstven kulturni događaj, ne samo za Zagreb. Ovo je, naime, i skromni doprinos In Portala i ustanove URIHO da stvaralaštvo osoba s invaliditetom konačno dobije tretman kakav zaslužuje. Getoizacija osoba s invaliditetom kada je o kulturi riječ, nažalost, proces je koji traje i naša je zadaća, kao prvog news portala za OSI populaciju, ukazati na tu društvenu nepravdu.

In Portal ima ambiciju okupiti fotografe s invaliditetom iz cijele Europe - pa i šire, nećemo biti zemljopisno selektivni – koji će se na skupnoj izložbi predstaviti široj javnosti u jesen sljedeće godine. Svoje uratke, s biografskim podacima, već možete slati na mail adresu mladen.kristic@in-portal.hr.

I zato ne zaboravite: utorak, 30. lipnja u 17 sati, Galerija Sunce, Držićeva 1, Zagreb. Svi ste dobrodošli!

Mladen Kristić