Anka Slonjšak: Provedba UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj

Pravobraniteljiva za OSI Anka Slonjšak istakla je odgovornost zakonodavne vlasti da stvara temelje za uključenost osoba s invaliditetom u društvene procese

 

U Hrvatskom saboru održan je Okrugli stol na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, a u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, na kojem su prezentirana zaključna zapažanja UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

U uvodnom dijelu nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko: "Ne može biti govora o ostvarivanju demokracije u punom smislu riječi ako osobe s invaliditetom na bilo koji način, neovisno o razlozima su onemugućene ili ograničene da sudjeluju u svim aspektima društvenog života. Invalidnost nije obilježje osobe, kao kod svih ljudi njezina osobnost određuje i njezin identitet. Naša je dužnost da uklonimo sve moguće barijere, fizičke, mentalne i financijske te na taj način stvorimo uvjete za uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu. Republika Hrvatska do sada je uložila znatne napore kako bi osobama s invaliditetom omogućila da budu ravnopravni članovi naše društvene zajednice, no nismo još uvijek zadovoljni. Trebamo prije svega poboljšati njihov status tamo gdje je to moguće, prije svega u zakonodavstvu. Hrvatsku želimo oblikovati kao ekonomsku uspješno društvo, građanski osvješteno, a to je moguće samo uz sudjelovanje svih njezinih građana."

Predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović ponovio je da je Hrvatski sabor ratificirao UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom 1. lipnja 2007. te naglasio da će preporuke dati jasne smjernice svim zastupnicima kako poduprijeti rad nadležnih tijela i uključiti osobe s invaliditetom u procese donošenja odluka koje utječu na njih i njihove živote u skladu s motom Konvencije "Ništa o nama, bez nas."

Pravobraniteljiva za OSI Anka Slonjšak istakla je važnost razumijevanja invaliditeta koje promiče Konvencija, a time i odgovornost zakonodavne vlasti da upravo kroz svoj rad stvara temelje za uključenost osoba s invaliditetom kao i ključnu ulogu Sabora i zastupnika na promicanju i zaštiti prava u kreiranju politike.

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš predstavila je različite aktivnosti koje Ministarstvo provodi u kontekstu zaštite prava osoba s invaliditetom te se posebno osvrnula na zakonodavni okvir kojim se uređuje to područje.
Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih i predsjednica Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom Iva Prpić predstavila je zaključne primjedbe UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Naglašene su preporuke Odbora da se poduzmu direktni koraci za rješavanje teške situacije u ustanovama te zaustave nedobrovoljni tretmani i korištenje mjera sputavanja. Važna je i sugestija da se zakonodavstvo uskladi s Konvencijom. Druga važna preporuka Odbora je da se donesu hitne izmjene i dopune zakona kojima se bezuvjetno zabranjuje sterilizacija osoba s invaliditetom ako ne postoji njihov osobni i slobodni pristanak. Ostale preporuke UN-ova Odbora za prava osoba s invaliditetom predstavila je Marica Mirić, članica predsjedništva Zajednice saveza za osobe s invaliditetom Hrvatske.

Predstojnica UNICEF-ova ureda u RH Valentina Otmačić istakla je da Odbor za prava osoba s invaliditetom poručuje: "Morate svoj djeci s teškoćama osigurati uvjete da se razviju do svog punog potencijala".

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie posebno je istaknuta područja koja se odnose na žene s invaliditetom, pristupačnost, slobodu izražavanja i mišljenja, djecu s invaliditetom, osposobljavanje i rehabilitaciju, obrazovanje, rad i zapošljavanje te socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom. Naglasila je činjenicu da smo dobri u donošenju zakona, no nedostaje nam praktične mjere u njihovu provođenju. Naglasila je nepoznavanje današnjeg shvaćanja invaliditeta u slučaju diskriminaciju osoba s invaliditetom kojima se ne dozvoljava da uopće uđu u proces potencijalnog posvojitelja.

U raspravi na kraju skupa Vesela Prančić, ispred Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom', izjavila je da oni kao roditelji jedinu komunikaciju imaju sa pravobraniteljicom za OSI, te činjenicu da se kao roditelji djece s razvojnim teškoćama ne slušaju.

"Obzirom na četiri prosvjeda osoba s invaliditetom, od kada se navodno provodi Konvencija, krajnje je vrijeme da se stvari slušaju na pravi način i da se čuju oni koji imaju što za reći", naglasila je Prančić.

Siniša Bosanac, član stručnog tima Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom', iznio je podatak da bez obzira na plan deinstitucionalizacije postupak ide sporim tempom i mladi se i dalje smještaju u prostore koji ne donose socijalnu uključenost. "Nedostatak usluga u zajednici vidljiv je u sadašnjem prijedlogu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi gdje se predlaže da Centri za socijalnu skrb počnu osnivati dnevne boravke kao nadomjestak za nedostataku usluga u zajednici", istakao je Bosanac.

Skup je zaključio Željko Jovanović prijedlogom da se jednom godišnje održi sjednica na ovu temu i tako prati dinamika provođenja preporuka

Preporuke Odbora za prava osoba s invaliditetom UN-a možete pročitati na poveznici bit.ly/1bucVVf

Božica Ravlić

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
 

 

Povezane vijesti