Vedran Habel: Kako osobama s invaliditetom omogućiti funkcionalan i dostojanstven turizam

"Projekt je usmjeren na više strana, dakle na edukacije osoba s invaliditetom za samostalan život, kuharske radionice te radimo na edukaciji osoba s invaliditetom koje su na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kako bi se lakše uključile u društvo", kaže Vedran Habel

Vedran Habel

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja UNUO organizirala je radionicu za dvanaest licenciranih turističkih vodiča iz Hrvatske 'Dostupan turizam i rad sa grupama sa posebnim potrebama i svim vrstama invaliditeta' koja se održala u zagrebačkom Centru Ključić, Nova Ves 10. Cilj je da turistički vodiči kroz edukaciju steknu saznanja kako osobama s invaliditetom omogućiti funkcionalno, neovisno, nepristrano i dostojanstveno korištenje turističkih proizvoda.

Edukaciju su vodili Dominika Koritnik Trepel, članica Udruge turističkih vodiča Slovenije i tajnica Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije, te Vedran Habel, profesionalni kuhar i predsjednik Udruge UNUO, koji su podijelili svoje bogato iskustvo u radu s turistima/osobama s posebnim potrebama i svim vrstama invaliditeta. Polaznicima radionice su na jednostavan i praktičan način predstavili važnost i potencijale dostupnog turizma.

"Projekt je usmjeren na više strana, dakle na edukacije osoba s invaliditetom za samostalan život, kuharske radionice te radimo na edukaciji osoba s invaliditetom koje su na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kako bi se lakše uključile u društvo. Plan nam je ovog adventa od Grada Zagreba zatražiti štand te educirane osobe zaposliti na njemu i na taj način pokazati da osobe s invaliditetom mogu same zaraditi za život. S obzirom na brojne manifestacije koje se često održavaju u gradu, mislim da bi educirane osobe s invaliditetom na taj način mogle kontinuirano raditi", rekao je Vedran Habel o projektu koji je počeo 1. srpnja 2015. godine, a sufinanciran je od strane Minitarstva turizma.

Nedjeljna radionica imala je i praktičan dio u kojem su turistički vodiči usvojeno znanje prezentirali grupi slijepih i slabovidnih osoba koje su poveli u obilazak grada, te nakon toga u Centru Ključić, u pauzi radnog ručka, prošli trening posluživanja slijepih i slabovidnih gostiju.

"Situacija u Sloveniji je malo bolja obzirom da smo s edukacijama počeli dvije ili tri godine ranije, a glas se brže širi jer smo manja država", rekla nam je Dominika Koritnik Trepel.

"Nakon ove radionice u siječnju planiramo još jednu edukaciju preko udruge UNUO. Mislim da će prisutni turistički vodiči dobro upotrijebiti danas stečena saznanja. Zanimanja je postojalo i ranije, ali sada sam im dala i neke konkretne informacije o radu na samom terenu te kako ih primijeniti. Do informacija moramo dolaziti sami, jer nema edukacija za vodiče prije polaganja ispita, kao ni poslije kad imaš položen ispit za turističkog vodiča. Zalažemo se da edukacija o radu s osobama s invaliditetom postane obveza prije ispita. Svake godine raste broj osoba s invaliditetom, koji su i turisti, pa mislim da im se i tržište treba prilagođavati."

"Planiramo do 1. ožujka 2016. godine odraditi dvanaest turističkih obilazaka osoba s invaliditetom. Konkretno, šest grupa iz Hrvatske te šest grupa iz Slovenije. Nakon što turistički vodiči prođu potrebnu edukaciju krenut ćemo s organizacijom grupa turista osoba s invaliditetom", najavljuje Vedran Habel.

Božica Ravlić