Dan inkluzije u suvremenom plesu: Novi plesni festival osoba s invaliditetom

Inkluzivne scene otvorit će Magija, plesna grupa iz Rijeke. Pioniri i inovatori u ovom polju, stalni su partneri s kojima IMRC razvija edukacijsku praksu

 

Jednodnevni mini festival Inkluzivne scene održat će se po prvi puta u nedjelju 18. listopada u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10. Radi se o mini festivalu kojim Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (Integrated Movement Reserach Collective - IMRC) u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom nastavlja svoj rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu.

Program festivala sastoji se od tri plesne izvedbe i projekcije plesnog filma koji će trajati od 18 do 21.30 sati. Odabir predstava nastao je kroz brojne suradnje u dosadašnjem radu Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta.

Inkluzivne scene otvorit će Magija, plesna grupa iz Rijeke. Pioniri i inovatori u ovom polju, stalni su partneri s kojima IMRC razvija edukacijsku praksu, a projektom zajedničkog Koreografskog laba potiču kreaciju i umjetničku autonomiju plesačica i plesača. Plesna umjetnica i edukatorica Sandra Banić Naumovski djeluje kroz radionice s gluhima i čujućima te će predstaviti kvartet X ... GDJE SE PUTEVI KRIŽAJU... plesni rad koji uključuje improvizaciju kao izvođačku praksu.

Predstavu Magnolija (ili prkos) nastalu kroz program IMRC kolektiva zajedničkim istraživanjem plesova japanskog buto majstora Kazua Ohnoa izvest će Vesna Mačković i Silvia Marchig. Program će se završiti projekcijom plesnog filma the lily the rose engleske plesne i filmske umjetnice Charlotte Darbyshire. Nastao 2015. godine, duhovit je, drzak i fascinantan poetski portret plesačica Kate Marsh i Welly O’Brien prikazan kroz eho Violet i Daisy Hilton, izvođačica i sijamskih blizanki iz 1930-ih.

Inkluzivne scene će se nakon Zagreba održati i 14. studenoga u Rijeci u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, u organizaciji plesne skupine Magije.

PROGRAM

18 sati (Crni studio)

Plesna grupa Magija

Prema tišini (rad u nastajanju)

18, 30 sati (Crni studio)

Plesna radionica gluhih i čujućih polaznika

X ... GDJE SE PUTEVI KRIŽAJU...

19, 15 sati (Bijeli studio)

Koreografski lab IMRC i Magija

Ima li magije? (rad u nastajanju)

20 sati (Crni studio)

IMRC

Magnolija (ili prkos)

21 sat (Crni studio)

The lily the rose, projekcija filma Charlotte Darbyshire

In Portal

Foto: K. Rimac

 

Povezane vijesti