Vedran Habel: Degustacijske večere koje stvaraju osobe s invaliditetom

Cijeli proces rada pri kuhanju, kao i posluživanje, odvija se uz mentora koji nema invaliditet, a zabranjen mu je rad u kuhinji i serviranje hrane. Apsolutno sve, od pripreme do servisa jela i stavljanja na stol, čine osobe s invaliditetom

 

Profesor kuharstva Vedran Habel već dugi niz godina provodi integraciju osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu kroz kulinarstvo, a ovih je dana, ne razmišljajući o vlastitoj zaradi, počeo s provedbom inovativne ideje Degustacijske večere.

U Centru UNUO Ključić, Nova Ves 10 možete uživati uz Degustacijske večere srijedom od 18 do 20 sati. Večere od tri slijeda pripremaju volonteri udruge UNUO, zajedno s osobama s invaliditetom pod vodstvom profesora kuharstva Vedrana Habela. Predložena donacija je 100 kuna, koliko je potrebno za namirnice koje se koriste. Petak je rezerviran za osobe slabijeg imovinskog stanja, kada one besplatno od 18 do 20 sati mogu uživati u istom meniju. Prostor se može pogledati svaki dan od 13 do 17 sati, te tada možete doznati sve informacije o radu udruge i prijaviti se za vašu večeru.

Enver Jusić potpuno je izgubio vid sa 16 godina, a do nedavno je radio kao telefonista. No ukidanjem telefonske centrale našao se među morem nezaposlenih.

"Uvijek kad sam slobodan rado se odazovem Vedranovom pozivu, dođem, kuham i uživam", kaže Jusić.

"Kuhanje za mene znači samostalnost. Kuham sve, a oni koji vole fileke samo neka se jave, prste će polizati. Kolači mi, priznajem, nisu specijalnost, njih više volim jesti, što se i vidi na mojoj kilaži", iskren je Enver.

Vedran Habel kaže kako je u organizaciju večera krenuo iz želje da osobe s invaliditetom, koje su završile školovanje, povuče s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a istodobno ih makne od monotonije u kojoj se nalaze kod kuće.

"Pružanjem dodatnih znanja i vještina oni mogu biti konkurentni na slobodnom tržištu rada. Kroz ovaj projekt eksponirani su prema stručnoj javnosti i poslodavci se mogu uvjeriti u njihove mogućnosti te ih zaposliti. Osobe koje imaju financijskih mogućnosti da dođu na večeru, mogu konkretno vidjeti kako treba izgledati prostor u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. Uz preporučenu donaciju od 100 kuna srijedom naši gosti mogu pojesti ukusna jela u tri slijeda i platiti istu takvu večeru u petak navečer osobi slabijeg imovinskog stanja, prvenstveno osobama s invaliditetom koje znamo da se teže zapošljavaju. Poslužit ćemo im večeru od tri slijeda da se osjećaju jednako vrijednim kao i oni koju mogu platiti takvu večeru", naglasio je Habel.

Cijeli proces rada pri kuhanju, kao i posluživanje, odvija se uz mentora koji nema invaliditet, a zabranjen mu je rad u kuhinji i serviranje hrane. Smije samo gledati i nadgledati. Apsolutno sve, od pripreme do servisa jela i stavljanja na stol, čine osobe s invaliditetom.

Želite li usrećiti sebe srijedom i nekog u potrebi petkom ukusnom Degustacijskom večerom dođite u Centar Ključić, uz prethodnu prijavu na e-mail udrugaunuo@gmail.com.

Božica Ravlić