Dobra vijest: HZZO proširio listu ortopedskih i drugih pomagala za osobe s invaliditetom

Na popis pomagala HZZO je uvrstio i novu generaciju obloga za rane - vlaknaste celulozne obloge sa srebrom i dezinficijensom, te brojna istovrsna pomagala - invalidska kolica, štake, hodalice, toaletna kolica i stolce

 

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na listu je stavilo je 99 novih lijekova. Četiri nova lijeka uvrštena su na Popis posebno skupih lijekova, a na Popis ortopedskih i drugih pomagala uvrštena su, uz ostalo, i modularna dječja invalidska kolica za prilagodbu i pozicioniranje - tzv. kolica koja rastu s djetetom.

Na popis pomagala HZZO je uvrstio novu generaciju obloga za rane - vlaknaste celulozne obloge sa srebrom i dezinficijensom, te brojna istovrsna pomagala - invalidska kolica, štake, hodalice, toaletna kolica i stolce, elastično-kompresivna pomagala, ortoze, uređaje za očitavanje šećera u krvi, lancete i obloge za rane, izvijestili su iz HZZO-a.

Na listu lijekova uvršteni su novi lijekovi, kliničke i generičke paralele te dodatni oblici postojećih lijekova na listi, dok su na Popis posebno skupih lijekova stavljena četiri nova lijeka - simeprevir za liječenje kroničnog hepatitisa C, aksitinib za liječenje karcinoma bubrega, certolizumab pegol za reumatoidni artritis, te bioslični infliksimab.

Također, na Popis posebno skupih lijekova uvršteni su novi oblici za lijekove koji već postoje na Popisu, a namijenjeni su za supkutanu primjenu: rituksimab i trastuzumab, novi oblik lijeka interferon beta-1a, te tri nova pakiranja lijeka sunitinib.

Na Osnovnu listu stavljeno je pet novih lijekova - simeprevir za liječenje kroničnog hepatitisa C, dolutegravir+abakavir+lamivudin za liječenje HIV-infekcija, pamitumumab za liječenje karcinoma debelog crijeva, aksitinib za liječenje karcinoma bubrega, anestetik ropivakain, te 51 oblik generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Na Osnovnoj listi lijekova proširena je indikacija uz lijek beklometazon+formoterol koji se može primijenjivati i za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), te uz lijek etanercept koji se može primjenjivati i za liječenje psorijaze.

Na Dopunsku listu stavljeno je 12 novih lijekova: alogliptin+metformin za šećernu bolest, alfakalcidol za osteoporozu, amorolfin za gljivične infekcije, metilprednizolon aceponat za kožne bolesti, lijek nifuratel+nistatin za liječenje infekcija, opijatni analgetik oksikodon+nalokson, bromazepam za liječenje anksioznosti, rivastigmin za liječenje Alzheimerove bolesti, umeklidinij+vilanterol za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), azelastin za liječenje sezonskog alergijskog konjunktivitisa te 18 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Dugodjelujući inzulini: inzulin glargin i inzulin detemir - stavljeni su i na Dopunsku listu lijekova s novom indikacijom – BOT (bazalno-oralna terapija), primjena bazalnog inzulina u kombinaciji s oralnim hipoglikemizantnim lijekovima.

Na Dopunskoj listi lijekova proširena je indikacija uz lijek pregabalin koji se može primjenjivati i za liječenje generaliziranog anksioznog poremećaja.

Iz HZZO-a su također izvijestili da su osigurana sredstva za ugovaranje dodatnih postupaka PET/CT dijagnostike s Poliklinikom Medikol u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Sredstva su osigurana za razdoblje do 31. ožujka ove godine, i to za 498 postupaka PET/CT, 373 postupaka CT nakon PET/CT, te 35 postupaka PET/CT s 18-F fluorocholinom.

Radi smanjenja liste čekanja, izabrani su ponuditelji za dodatne postupke magnetske rezonance (MR) i hiperbarične oksigenoterapije. HZZO će sklopiti ugovore za razdoblje do 31. ožujka ove godine s Poliklinikom Slavonija u Osijeku za 900 postupaka hiperbarične oksigenoterapije, Poliklinikom Medikol u Čakovcu za 3000 postupaka MR, Poliklinikom Medikol u Splitu za 2000 postupaka MR, te Medikolom u Osijeku za 2000 postupaka MR.

Dodatni ugovoreni postupci služit će prvenstveno za smanjivanje listi čekanja preusmjeravanjem dijela pacijenata koji trenutno čekaju MR u ranije termine, ističu u HZZO-u.

Dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a stalno uvodi nove pogodnosti za svoje korisnike. Nakon što je aktivacijski rok police skraćen s 30 na 15 dana u studenom prošle godine, uvodi se novina za ugovaratelje koji kasne s plaćanjem.

Ako se polica raskine zbog nastalih dugovanja u plaćanju, nakon podmirenog dugovanja može se zatražiti aktivacija nove police koja onda vrijedi od dana raskida prethodne police.

Po općim uvjetima ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, na zahtjev ugovaratelja može se izdati nova polica, bez prekida važenja i bez razdoblja od 15 dana predviđenih za aktivacijski rok.

Izvor: Poslovni dnevnik

 

 

Povezane vijesti