Pero Kvrgić i Lela Margitić: Predstava 'Stilske vježbe' obilježava 48 godina kontinuiranog igranja

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri, održanoj 19. siječnja 1968.

 

Legendarna predstava "Stilske vježbe", u kojoj glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić na dvadesetak različitih načina tumače jednu zgodu iz tramvaja, svečanom će izvedbom u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u četvrtak 28. siječnja obilježiti 48 godina kontinuiranog izvođenja.

"Stilske vježbe" je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua "Exercices de style" iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri, održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Kvrgiću.

Oremović je igrala u šezdesetak predstava prve sezone izvođenja, da bi 1970. ulogu Nje preuzela Lela Margitić. U međuvremenu, predstava je ušla u legendu - snimljena je za televiziju i radio, te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinessovu knjigu rekorda.

Tijekom 48 godina izvođenja, predstava je osvojila brojne nagrade, te gostovala u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije. Od 2007. izvodi se u produkciji Kazališta Planet Art.

Uoči svečane izvedbe bit će emitiran desetminutni dokumetarni film o "Stilskim vježbama", u kojemu autori i protagonisti govore o stvaranju i životu predstave.

Hina

 

Povezane vijesti