Muzej suvremene umjetnosti: Izložba Ivana Kožarića 'U divnim razlikama Jedinstvo!' u Ljubljani

Kožarić je izlagao na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, na najprestižnijim međunarodnim događajima i bijenalima, a u posljednje vrijeme predstavio se i velikom izložbom 'Preko crte'

 

Izložba hrvatskoga umjetnika Ivana Kožarića "U divnim razlikama Jedinstvo!" otvara se u utorak, 23. veljače u ljubljanskoj Mestnoj galeriji, izvijestio je Muzej suvremene umjetnosti.

 Izložba je ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i do sada je najopsežnija Kožarićeva izložba u Sloveniji.

 Umjetnikovo iznimno bogato stvaralaštvo predstavljeno je kroz nekoliko tematskih cjelina, a obuhvatit će više od 200 skulptura, objekata, asamblaža, ready madea, slika, crteža, grafika, fotografija, radova na tkani i drugih djela.

 Većina djela posuđena je iz Atelijera Kožarić koji sadrži više od šest tisuća predmeta i danas se nalazi u stalnom postavu MSU-a, a u vlasništvu je Grada Zagreba. Ostali radovi posuđeni su iz fundusa MSU-a, Gliptoteke HAZU, Moderne galerije Zagreb, Zbirke Filip Trade (Lauba), kao i iz privatnih zbirki Ivana i Filipa Kožarića, Ivice Župana i drugih kolekcionara.

 Kožarić se u Ljubljani, zajedno sa slikarom Ivom Dulčićem, predstavio 1957. na jednom od svojih prvih samostalnih nastupa u nekadašnjem Jakopičevom paviljonu, podsjećaju iz MSU-a. "Jednostavnost njegova umjetničkog rukopisa, izražena reduciranim kiparskim oblicima kojima je ostao vjeran do danas, slovenska publika tada nije prihvatila. U izložbenoj knjizi dojmova Kožarićeve su skulpture opisane kao siromašne refleksije suvremene umjetnosti, nedostojne akademski obrazovanih umjetnika, jer 'Oblik lica nije oblik drva!'", dodaje se u najavi izložbe.

 Kožarić je, ističu iz MSU-a, od početka stvarao izvan stilskih ograničenja, revidirajući svoje umjetničke poteze slobodno, bez restrikcija, sažimajući ih u svojim izjavama poput "Umjetnost je uvijek nešto drugo!", "Umjetnost uvijek uzmiče!", "Razbijmo okvire!“ ili "Umjetnost je rijetka ptica."

 Kožarić je izlagao na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, na najprestižnijim međunarodnim događajima i bijenalima, a u posljednje vrijeme predstavio se i velikom izložbom "Preko crte" u zagrebačkom MSU-u 2011., a potom i do sad najvećom retrospektivom "Sloboda je rijetka ptica" u Haus der Kunst u Münchenu 2013.

 Kustosice izložbe su Radmila Iva Janković (MSU) i Mateja Podlesnik (Mestna galerija, Ljubljana).

Hina

 

Povezane vijesti