Udruga za kulturu Ča: Promocija nastavka romana 'Triesduja', kultnog prvijenca Tatjane Udović

Recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat piše: "Pročitavši novi roman Tatjane Udović moj duh je živnuo! Iz tog razloga nadam se da će ovaj roman doći do što više čitatelja te će im omogućiti sretanje sve više ozarenih lica"

 

Promocija novog romana 'Triesduja 2. dio' autorice Tatjane Udović održat će se u četvrtak, 3. ožujka u 18 sati u OŠ 'Sv. Matej' na Viškovu, u organizaciji Udruge za kulturu 'Ča?'.
Prva Triesduja ugledala je svjetlo dana 2007. godine i vrlo brzo postala popularna među mladim čitateljima, s obzirom da se bavi upravo problematikom mladih, dokumentirajući događaje iz prijevoznog sredstva, autobusa broj 32, koji prevozi srednjoškolce prema i iz njihovih škola u Opatiji.

Povjerenje čitatelja u prvome romanu zadobiveno je stvarnim događajima, temeljenim na iskustvu autorice. Kao što je u prvome romanu opisivana specifična mikrokultura opatijskih srednjoškolaca, ona se opisuje i u drugome, uz dodatak - poigravanje autorice stvarnošću i fikcijom.

Naime, u Triesduji 2. dio, neki od likova s autobusne stanice su isti kao i u prethodnom romanu, ali sadržaj u brzini zapleta na putovanju ima iznenađujuće nove elemente i nove likove. Neki od novopridošlih stižu iz autoričina stvarnog okruženja, a i čitateljima su poznati iz javnog života: Koktelsi, Šajeta, Alen Vitasović, Mario Lipovšek i dr. Posebnost je to što stari, postojeći likovi, dobivaju novu dimenziju komunikacije. Oni postaju svjesni postojanja sebe u prvom romanu i mogućnosti komuniciranja sa samom autoricom i njezinim prijateljima. Stoga događaji iz autobusa prerastaju okvire prostora i uvode pogled u intimu likova na jedan drukčiji način. Ovo nije rutinsko ponavljanje još jednog putovanja skupine ljudi Triesdujom iz prvog romana nego nastavak dubinskog zagledanja sudbina, u prenesenom smislu, na putovanju kroz život.

"Čitateljima se pruža mogućnost da ovakav način gledanja primijene i u osobnom životu, u nekim svojim situacijama. Autorica se dotiče pitanja identiteta i raznih problematika koje sve češće zaokupljaju današnje tinejdžere te nudi različita rješenja, ostavljajući odluku njima. Štivo neće stoga biti samo za zabavu čitanjem u kišnim danima već primjer kako da u našim životima mijenjamo percepciju strogih malograđanskih pravila, izađemo iz skučenih prostora naših umova koje smo ograničili iz različitih strahova ili lažne komotnosti življenja, piše recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat.

U romanu prevladava tinejdžerska dob. Odrasli koji se tu pojavljuju većinom imaju problem shvaćanja tinejdžerskog stila života, dok mladi misle da odrasli idu prečesto 'linijom manjeg otpora' te da zrelost iskazuju gušeći svoj mladenački duh.
A Triesduja 2. dio ima i humanu crtu. Naime, tinejdžeri iz romana samoinicijativno se organiziraju u humanitarnom radu te se povezuju s udrugama civilnog društva, čime se potiče mlade na isto – aktivizam u civilnom društvu, altruizam i humanitarni rad sa ciljem stvaranja boljeg i lijepšeg svijeta.

Recenzentica Tatjana Jedriško Pančelat piše: "Pročitavši novi roman Tatjane Udović moj duh je živnuo! Iz tog razloga nadam se da će ovaj roman doći do što više čitatelja te će im omogućiti sretanje sve više ozarenih lica."

Mirna Međimorec