Spomenici nepristupačnosti: Križanićeva ulica, Zagreb

U rubrici 'Spomenici nepristupačnosti' naši novinari, u suradnji s čitateljima, otkrivaju društvene i kulturne institucije koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. OSI populacija kao jedan od ključnih problema njihove integracije u društvenu zajednicu navodi upravo pristupačnost građevinskim objektima. In-Portal poziva svoje čitatelje da, kroz foto-materijal i prigodni tekst, prijavljuju građevinske objekte diljem Lijepe naše čiji sadržaj ili usluge ne mogu 'konzumirati' zbog nepristupačnosti. Na taj način naša redakcija želi utjecati na svijest državnih i gradskih vlasti da poduzmu odlučne korake kako bi se ispravila ova društvena nepravda.
U ovom nastavku predstavljamo zgradu u kojoj se smještene ugledne zagrebačke gimnazije, u Križanićevoj ulici.

 

Pravo na upis u srednju školu imaju svi, samo nekima je to onemogućeno zbog arhitektonskih barijera, ponajprije stepenica. Stoga je potrebno pripremiti se na pomoć kolega koji bi trebali u takvom slučaju misliti ne samo o školskim obvezama, nego i dobro trenirati u teretanama da ojačaju mišiće kako bi svakodnevno kroz tjedan u paru mogli prenijeti učenike s invaliditetom željne znanja preko 15-ak stepenica, i to najmanje dva puta dnevno.

Zgrada u Križanićevoj ima dva zasebna ulaza, koji su omogućeni samo preko visokih stepenica. Preko prvog ulaza na adresi Križanićeva 4 dolazi se do II. Opće gimnazije, koja se na današnjoj adresi nalazi 70 godina, i VII. Gimnazije, a preko drugog ulaza na adresi Križanićeva 4a ulazi se u XVI. jezičnu i Klasičnu gimnaziju.

D. Glažar