Ante Raos: Hitler je osobe s invaliditetom likvidirao po kratkom postupku, a u Hrvatskoj umiremo na kapaljku

Gospodine premijeru Oreškoviću, Vama savjetnik treba za zaštitu ptica pjevica, a osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju nisu u Vašem fokusu, to nije Vaš problem

 

Kuda ideš zemljo moja lijepa? Izgubljeni u vremenu i prostoru lutamo bespućima bez razuma i mudrosti, bez znanja i hrabrosti, sanjamo život koji se odavno pretvorio u životarenje, ma i gore od toga.

U zemlji koja osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju pod krinkom pravednosti uzima 45 milijuna kuna, a ta ista zemlja šuti, ni glasa, ni razuma, samo strah. Gdje ste vi novinarski velikani sa malih ekrana - Togoneli, Stankovići, Bujanci, gdje ste vi razni Večernjaci, Jutarnji, Narodni, šutite ko p..kice, strah vas za vaše foteljice, ali ste digli glas i bili jako glasni kada se ukidalo sredstva raznim udrugama, koje blate Hrvatsku na račun hrvatskih poreznih obveznika. Umoran sam od te pravednosti, koja nam se stalno nameće, umoran sam od neznanja i vaših lutanja, a na račun nas osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Ironizirat ću: Hitlerov sustav je bio humaniji od ovoga, on je osobe s invaliditetom stavljao pred zid i u plinske komore i rješavao po kratkom postupku, a ovo je umiranje na kapaljku, iscrpljivanje i maltretiranje i osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja.

Gospodine premijeru Oreškoviću, u zemlji iz koje dolazite, Kanadi, sjedi osoba s invaliditetom na čelu jednog ministarstva, u zemlji iz koje dolazite nezamislivo je da se iz djela proračuna za osobe s invaliditetom skine sličan iznos. Jer u zemlji iz koje dolazite osoba s invaliditetom poštuje se i priznaje kao čovjek, koji ima svoje obaveze i svoja prava. Gdje je vama Povjerenik za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, gospodine Oreškoviću? Vi ni savjetnika za osobe s invaliditetom nemate, a kamoli povjerenika. Vama savjetnik treba za zaštitu ptica pjevica, a osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju nisu u Vašem fokusu, to nije Vaš problem, Vi se bavite politikom. Ali ne čudim se ja Vama gospodine premijeru, vi dolazite iz svijeta kapitala, Vi dolazite iz svijeta koji jedino razumije profit. Što Vi znate o djetetu koje diše na respirator, koje ne može micati ni rukama ni nogama, što Vi znate o djeci koja ne mogu govoriti, koja ne mogu reći što ih i kada boli? Ma jeste uopće ikada vidjeli osobu s invaliditetom ili dijete s teškoćama u razvoju?

Žalostan sam zbog ovakvog odnosa prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, žalostan sam jer za sve se novca nađe, nažalost samo se uzima navedenoj populaciji. Svjedoci smo novog nadolazećeg harača iz sustava zdravstva. Pa gospodo znate li vi uopće što hoćete, znate li vi kolika je platežna moć građana koji su vam dali povjerenje. Obećane reforme svele su se na udar na osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju i na umirovljenike. Gospodo kada izađete iz toaleta potegnite vodu jer smrdi, očito je da ne znate da u toaletu postoji nešto što se zove vodokotlić , očito je kako se u vašoj najavljenoj reformi izgubila bit svega, zagubio se čovjek ili ste zaboravili da takvo što postoji.

Novim zapošljavanjem, rastom gospodarstva, uvođenjem reda i rada u raznim upravama kojima gospodare institucije vlasti otvaraju se mogućnosti razvoja zemlje. Uvođenje reda na svim razinama, izgradnja jednog humanijeg društva omogućuje nam stvaranje sadržaja iz kojih proizlaze nove vrijednosti. Tada nam neće trebati razni harači i smanjivanje proračunske stavke za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Gospodo, samo zajedništvo, samo istinski znalci i vizionari znaju da uvijek postoji rješenje, samo oni znaju kako su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju u svim naprednim sustavima prioritet. Sada sve što mogu reći je "plači voljena zemljo za izgubljenim sinovima svojim".

Piše: Ante Raos