Nacionalna i sveučilišna knjižnica: Otvorenje manifestacije Noć knjige u Zagrebu

Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, ukazao je na nužnost donošenja Nacionalne strategije za poticanje čitanja

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, jedna od suorganizatora manifestacije Noć knjige 2016., ujedno je bila i domaćinom njezina simboličkoga svečanog otvorenja, koje se zbilo točno u podne u petak 22. travnja, u velikom predvorju Knjižnice, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture, Grada Zagreba, članova organizacijskog odbora manifestacije, nakladnika, knjižničara i brojnih drugih zaljubljenika u knjigu.

Na samom početku svečanog otvorenja prikazan je kratak film namijenjen promociji čitanja, koji je za organizatore Noći knjige snimila Antitalent produkcija.

U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske posjetiteljima se obratila Dubravka Đurić-Nemec, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost, istaknuvši značaj manifestacije Noć knjige i uključenost sve većeg broja raznih sudionika u njezinu realizaciju.

U ime domaćina okupljene je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Tatijana Petrić, koja je, između ostalog, ukazala na napore koje Nacionalna i sveučilišna knjižnica poduzima u promociji knjige i čitanja.

Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, govorio je u ime organizacijskog odbora Noći knjige te istaknuo sinergiju različitih dionika u lancu knjige kao ključan faktor uspješnosti manifestacije. Ukazao je i na nužnost donošenja Nacionalne strategije za poticanje čitanja i kreiranja pozitivnih politika prema kreativnim industrijama.

Na otvorenju Noći knjige predstavljeni su i najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje je provela agencija GFK – Centar za istraživanje tržišta. Podatke, koji su još uvijek ispod europskog prosjeka, predstavila je Tamara Kraus, a oni, između ostalog, pokazuju kako se podaci o čitanosti i prodaji knjiga nisu značajnije mijenjali u odnosu na proteklu godinu: 46 posto hrvatskih građana pročitalo je barem jednu knjigu u prošloj godini, njih 53 posto knjigu posuđuje u knjižnici, najviše se čita beletristika, svaki peti stanovnik Hrvatske kupio je barem jednu knjigu – najčešće u knjižari, a potom na kiosku; e-knjige kupuje svega jedan posto građana.

Isabella Mauro, koordinatorica projekta “Kadar za čitanje“ – koji je Noć knjige tri godine zaredom provodila u organizaciji s Fotoklubom Zagreb, predstavila je izložbu “Kadar za čitanje – retrospektiva (2013.-2015.)“. Izložba je uspješno promovirala knjigu, čitanje i fotografiju u više od 30 izložbenih prostora, uglavnom knjižnica, a donacijom fotografija brojnim institucijama postat će i koristan društveni projekt.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti