Kuhar s Downovim sindromom ostvario životni san i otvorio pokretni restoran

Njegovi umaci već polako ulaze u legendu, hrenovke s komadićima slanine i hrskavim prutićima luka, poslužene na tostiranom pecivu, zadovoljit će najzahtjevnija nepca

 

Austin Underwood, 37-godišnjak s Downovim sindromom iz Fort Wortha u Teksasu, dugo je sanjao da radi kao profesionalni kuhar u vlastitom restoranu. Želja mu se ispunila kada je širom otvorio stražnja vrata svog kamioneta i rukama prešao preko njegovih sjajnih površina. Lice mu se ozarilo velikim osmijehom.

"To je to“, rekao je. "Ovdje ćemo kuhati.“

Nazvan Austin's Underdawgs, pokretni restoran će posluživati hrenovke s inventivnim preljevima, kao što je Dawg umak, mješavina s okusom malina, chipotle papričica i roštilja. Na kamionu je nacrtano Underwoodovo lice uz riječi, Dream, Slurp i Yum. Za sada je mjesto u pokretnom restoranu dostupno samo uz rezervaciju. Za mnoge, Underwood je već poznato lice u Fort Worthu, gdje radi kao domaćin u talijanskom restoranu Campisi's.

Vlasnik David Campisi ga je zaposlio ubrzo nakon što je restoran otvoren prije tri godine. Njih dvojica postali su bliski, razgovaraju putem telefona svake noći kad Underwood radi i često odijevaju odgovarajuće sakoe.

"Austin zna svakoga“, rekao je Campisi. "On predstavlja Campisi's vrlo dobro. Nama su rukovanja i pozdravi vrlo važni. On vrlo odgovorno dolazi na posao svaki dan, s pravim pristupom. Njegov pristup je vrlo zarazan, ne samo za restoran u Fort Worthu, nego za cijelo naše poduzeće“.

Underwood je izrazio želju da radi kao kuhar još kao 21-godišnjak, dok je pohađao strukovnu školu za studente s posebnim potrebama u New Mexicu. Instruktori su ga obučili da radi kao pomoćni kuhar u školskoj kantini, a u drugom semestru je već bio zadužen u jedinici za prženje.

Kad se vratio kući u Teksas, radio je u McDonald'sovom malom caffeu, u trgovini Albertson's, i na kraju u Campisi'su, gdje će nastaviti raditi dok vodi Underdawgs.
Da bi se pripremio za novi pothvat, Underwood je proveo dva dana učivši o hrenovkama na Vienna Beef’s Hot Dog Universityu u Chicagu. Zatim su on i njegova mama, uz pomoć obitelji i prijatelja izradili jelovnik. Svatko od njih je ujedno bio i okusni kušač.

Daleko najpopularniji je The Straw Dog, hrenovka s Dawg umakom, komadićima slanine i hrskavim prutićima luka, poslužena na tostiranom pecivu.

"Svi bruje o The Straw Dogu“, kaže Jan Underwood.

Vegetarijanci mogu uživati u The Un-Dawgu, pecivu punom avokada, rajčica, jalapenos papričica, crnih maslina, Sriracha umaka, korijandera i Fritosa. Talijanski Dawg dolazi s umakom od rajčica i mesa, te mozzarellom. Sve hrenovke su 3 ili 4 dolara.

Zarada od Underdawgsa ne samo da će pomoći njezinom sinu da ispuni svoj san o posjedovanju restorana, kaže Jan Underwood, nego će i skupiti novac za obiteljski važan cilj. Underwoodsi se nadaju otvoriti strukovnu školu za osobe s posebnim potrebama u Teksasu, sličnu onoj koju je Austin pohađao u Novom Meksiku.

"To je njemu promijenilo život, može samostalno živjeti i odlučiti što želi učiniti sa svojim životom", rekla je mama Jan. "Svatko s Downovim sindromom treba imati istu priliku."

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti