Festival jednakih mogućnosti: Košarka u kolicima kao 'šlag na tortu' velike manifestacije osoba s invaliditetom

"Ovim događajem poslali smo poruku da se i mi, osobe s invaliditetom, možemo  baviti normalno sportom i uživati u njemu, kao i svi drugi građani svijeta”, kaže Ivica Vujica iz Košarkaškog kluba invalida Zagreb

 

Na Trgu bana Josipa Jelačića završio je 15. po redu Festival jednakih mogućnosti kao veliki doprinos osoba s invaliditetom turističkoj i kulturnoj ponudi Zagreba, kojeg je organiziralo Društvo tjelesnih invalida na čelu sa svojim predsjednikom Milanom Ožegovićem, ujedno i inicijatorom samog Festivala.

Više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih 600 osoba s invaliditetom, javno su svakodnevno pokazali što sve mogu te da nisu različiti od drugih. U okolnostima u kojima jesu, dali su svoje maksimume i ozračili centar grada velikom pozitivom i energijom. Također, u organizaciji Festivala pomagalo je 160 volontera, uglavnom studenata zagrebačkih fakulteta.

Tijekom trodnevne manifestacije bile su izvedene mnoge glazbeno-scenske priredbe, a kroz igru mobilnosti pod sloganom "Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja" građani i javne osobe su na improviziranom poligonu imali mogućnost svladavanja zapreka u invalidskim kolicima i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Na okolnim štandovima bili su izloženi likovni radovi 60 umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva.

U sportskom dijelu organizirani su turniri osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Slovenije u odbojci, boćanju, floorballu i uličnoj košarci u invalidskim kolicima.

Na samom kraju sportskih turnira, u uličnoj košarci na Festivalu sudjelovale su četiri ekipe: jedna iz Koprivnice - KKOI Koprivnica, a ostale tri iz Zagreba.

Ivica Vujica

“Od KIKI Zagreb i KKI Vukovi napravili smo tri ekipe, da bi bilo što više ekipa jer Maribor nije došao. Za KKOI Koprivnica nastupalo je pet igrača, a za ostala tri kluba iz Zagreba nastupalo je po tri igrača. Znači sveukupno je bilo 14 igrača. Ekipe iz Zagreba nazvali smo KKI Zagreb 1, 2 i 3. U finalu je pobijedio KKI Zagreb 1 : KKI Zagreb 3, s rezultatom 14 : 11”, rekao je 44-godišnji Ivica Vujica iz Košarkaškog kluba invalida Zagreb, koji košarku u kolicima igra već 21 godinu u dvorani “Vinko Bek” u Zagrebu, u Kušlanovoj 59a.

Vujica je rodom iz Srednje Bosne, gdje je i živio sve do Domovinskog rata 1992. godine. Nakon što se dobrovoljno priključio u obranu domovine, teško je ranjen 1993. godine, zbog čega je prebačen u Hrvatsku na liječenje. Na početku 1994. godine završio je u Varaždinskim toplicama na rehabilitaciji.

“Godine 1995. čuo sam da postoji klub košarke u kolicima u Zagrebu i da se može igrati košarka u kolicima. Odmah sam se prijavio i probao da vidim kako ide. Svidjelo mi se i ostao sam trenirati sve do dan danas. Košarku sam izabrao zato što je tada kao sport bila jedina u ponudi. A i prevladalo je zato što je to kolektivni sport, jer sam prije ranjavanja igrao i trenirao nogomet”, rekao je Vujica u vezi svog prvog susreta s košarkom koju je odmah zavolio.

“Košarka u kolicima je jako težak sport, jer nama su ruke sve: i noge i ruke”, nastavio je objasnivši: “Znači moramo gurati kolica rukama, šutamo i vodimo sve rukama, tako da nam moraju biti jake ruke. Ovaj Festival jednakih mogućnosti mi puno znači što mogu učestvovati na njemu, jer kroz ovu igru i ovaj sport možemo pokazati da se i osobe s invaliditetom, odnosno osobe s tjelesnim oštećenjem, mogu baviti sportom i normalno živjeti. A ovaj događaj omogućuje da se pokažemo svim građanima grada Zagreba, zato što je to na Trgu gdje je najviše ljudi u prolazu, a i mnogo šire preko medija. Tako da mogu malo pogledati i naš invalidski sport.”

Budući da je poruka cijelog festivala bila da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i imati iste obveze poput drugih građana, Vujica je na kraju rekao: “Ovim događajem poslali smo poruku da se i mi, osobe s invaliditetom, možemo se baviti normalno sportom i uživati u njemu, kao i svi drugi građani svijeta.”

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti