Dubrovnik: Ulična promocija recikliranih sapuna osoba s invaliditetom

Odlična promocija recikliranih sapuna radnog centra prvog hrvatskog pogona za reciklažu sapuna koji educira i zapošljava osobe s invaliditetom proteklog vikenda je održana na placi u Gružu

 

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani pokrenuli su projekt u sklopu kojeg je uspostavljen pogon za reciklažu sapuna koje su kasnije, u ukrasne vrećice, pakirali štićenici Centra za rehabilitaciju Josipovac. U pogonu se sapuni steriliziraju i obrađuju, a planirano je ponovo usmjeravanje u hotelski sektor i plasiranje proizvoda na tržište.

Riječ je o projektu kojim se povećava zapošljivost osoba s invaliditetom, a istovremeno se uklanja otpad koji generira hotelski sektor.

Predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Ante Raos kazao je kako je ovaj vid cirkularne ekonomije koristan za sve društvene slojeve zajednice.

„Osobe s invaliditetom bi trebale biti jedan od ravnopravnih članova zajednice jer su svojim radom, zalaganjem i znanjem pokazali kako u ovakvom zanimanju mogu na kvalitetan način doprinijeti razvoju zajednice te tako ostvariti ekonomsku slobodu“ rekao je Raos posebno istaknuvši kako je važno pokazati put kvalitetnog sortiranja otpada i zapošljavanja onih koji rijetko dobiju priliku na tržištu rada.

Raos smatra kako je ovaj projekt iznimno važan jer u Hrvatskoj ima oko 60 tona otpada u obliku sapuna što može zadovoljiti, prema njegovim riječima, pet do šest kvalitetnih radnih mjesta za osobe s invaliditetom.

„Uspjet ćemo onoliko koliko nam bude stalo, ali potrebna nam je pomoć institucija na nacionalnim, regionalnim i lokalnim razinama. Ovo je dobar i kvalitetan proizvod, a ja, kao i sve druge osobe s invaliditetom razmišljam pozitivno. Želimo pokazati zajednici da u teškim uvjetima, kroz određene aktivnosti, mogu se dati prilike svim pojedincima bez obzira na fizičke i intelektualne izazove koje imaju“ rekao je predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, Ante Raos.

Zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika, Tatjana Šimac Bonačić smatra kako je projekt važan jer društvo ima dvostruku dobit od njega.

"Riječ je o očuvanju okoliša jer se radi o reciklaži otpada, a druga važna poruka koja se šalje je zapošljavanje osoba s invaliditetom. Projekt je važan jer povezuje osobe s invaliditetom iz više gradova pa tako u Solinu rade sapune, u Dubrovniku ukrasne vrećice, a podršku su dali i dizajneri koji su kreirali logo i brošure" – rekla je Šimac Bonačić, naglasivši kako se ovim putem osvješćuju građani da osobe s invaliditetom imaju puno problema koji zahtijevaju svakodnevnu pomoć i rad.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a sufinancira ga Europska unija i Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge.

 

Izvor: Portal Oko