Zrinjevac: Kolibrići obilježavaju Svjetski dan glazbe

Pjevački zbor Udruge invalida rada Zagreba-Kolibrići nastupaju u okviru Svjetskog dana glazbe na Zrinjevcu 21.06.2016 u 17.40 sati i pozivaju vas da ih podržite


Svjetski dan glazbe  slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima diljem svijeta – podsjećaju iz Hrvatske glazbene unije. Raznim glazbenim priredbama ujedno se obilježava i kalendarski početak ljeta.

Ideja o Svjetskom danu glazbe začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga suncostaja.

Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu. Od tada do danas glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika povodom Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.
Od 2005. godine manifestacija je - uz slogan 'faites de la musique' (stvarajmo glazbu) - međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od sto zemalja, uključujući i Hrvatsku organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe.

Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, ali i različiti glazbeni stilovi: rock, jazz, klasična glazba, DJ-evi i ostalo, pleše se, pjeva i zabavlja. Organiziraju se besplatni koncerti i radionice s ciljem popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima i onima koji se tako osjećaju.

 

Piše: Božica Ravlić