Tiflološki muzej: Izložba 'Svijet zvukova' za sve one koji žele saznati kako je živjeti bez sluha

Izložba je osmišljana interaktivno, posjetitelji će moći ispitati svoj sluh, saznati o slušnim iluzijama te čuti kako čuje osoba koja nosi slušni aparat

 

U Tifološkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba 'Svijet zvukova' koja obilježava 20 godina od ugradnje prve umjetne pužnice u Hrvatskoj i početka rehabilitacije osoba s umjetnom pužnicom, te 15 godina od najuspješnije humanitarne kampanje do danas - Dajmo da čuju. Riječ je o kampanji koja je promijenila i pristup problemu gluhoće kod djece u Hrvatskoj.

"Izložbom 'Svijet zvukova' vraćamo se u 2001. godinu kada se cijela Hrvatska povezala i dobro drugoga stavili ispred vlastitog dobra te je zahvaljujući ovoj humanitarnoj akciji prikupljeno više od 17 milijuna kuna za potrebe nabave umjetnih pužnica", kaže autorica izložbe mr. sc. Željka Sušić, muzejska pedagoginja i savjetnica Tiflološkog muzeja.

"To je akcija koja do danas nije nadmašena, a omogućila je nabavu medicinske i rehabilitacijske opreme te izgradnju Centra za umjetnu pužnicu i nove tehnologije. Zahvaljujući uvedenom redu u sustav, danas u Hrvatskoj postoji protokol u svim rodilištima i sveobuhvatni probir novorođenčadi na oštećenje sluha, a HZZO kupuje umjetne pužnice. Ovom izložbom educiramo posjetitelje, što je utkano u samo poslanje našeg muzeja. Posjetitelj može saznati više o sluhu, a nešto i o zvuku.“

Izložba 'Svijet zvukova' podijeljena je u nekoliko cjelina iz kojih će posjetitelji moći saznati o sluhu i važnosti ranog otkrivanja problema sa sluhom, a proizvođač umjetnih pužnica, austrijska tvrtka MED-El, omogućila je da posjetitelji vide i opipaju umjetnu pužnicu te da na snimkama vide postupak uvođenja umjetne pužnice u uho. Uputit će se na iznimno važan postupak rehabilitacije sluha, a posjetitelje očekuju i brojne zanimljivosti vezane uz zvuk i slušanje.

Izložba je osmišljana interaktivno, posjetitelji će moći ispitati svoj sluh, saznati o slušnim iluzijama, izložena je i računalna audio igra u kojoj posjetitelj treba odrediti poziciju izvora zvuka u 3D prostoru. Posjetitelj može čuti kako čuje osoba koja nosi slušni aparat. Za one koji slabije čuju postoji mogućnost da testiraju vlastiti sluh.

Izložba je otvorena do kraja kolovoza.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti