Hladnjak solidarnosti: Postanite dijelom humanog projekta koji pomaže i osobama s invaliditetom

Sadržaj hladnjaka na raspolaganju je beskućnicima i svima onima koji ne mogu kupiti hranu, među ostalim i osobama s invaliditetom slabijeg imovinskog stanja

 

Ideja o spremanju skuhane i svježe hrane u Hladnjak solidarnosti stigla je do Zadra, i to zahvaljujući Ivanu Motušiću, vlasniku trgovine koja je otvorena u zgradi koju Zadrani znaju kao Ljepoticu.

Akcija Hladnjak soldarnosti potiče iz Saudijske Arabije, a njegov sadržaj, koji obnavljaju humani ljudi, na raspolaganju je beskućnicima i onima koji ne mogu kupiti hranu, među ostalim i osobama s invaliditetom slabijeg imovinskog stanja. Ova vrsta solidarnosti ubrzo se proširila na Španjolsku, Rumunjsku i Ameriku.
U Španjolskoj se zahvaljujući hladnjaku solidarnosti tijekom dva mjeseca podijelilo čak 660 kilograma hrane. Osim građana, u španjolskom gradiću Galdakao u pokrajini Baskiji akciji su se odazvali i tamošnji restorani s pripravljenom hranom koja nije prodana. Na svakom od ovih hladnjaka postavljen je natpis "Uzmi što ti treba, što ti ne treba ostavi".

Motušić i njegovi zaposlenici postavili su uz hladnjak solidarnosti i pravila ponašanja. Dobrodošla je sva hrana koja vam ne treba ili je želite podijeliti: kuhana, svježe voće i povrće, mliječni proizvodi, hrana za djecu, konzervirana hrana, sokovi i voda. Ne ostavljaju se sirovo meso, riba i jaja, kao ni korištene i otvorene boce i tetrapaci, a bitno je pripaziti da hrani nije istekao rok trajanja. Kuhanu hranu treba zapakirati u folije ili plastične posude i na njima naznačiti datum pakiranja kako ne bi slučajno stajala u frižideru dulje od četiri dana.

Živimo u društvu kojem, usprkos postojanju socijalnih samoposluga i "kruha za poslije", frižider solidarnosti treba u svakom gradu. Podržite Zadar i potaknite otvaranje hladnjaka solidarnosti u vlastitim sredinama.

Božica Ravlić