Koprivničko-križevačka županija: Fotografski natječaj 'Slobod(n)a fotografija'

Već sam naziv natječaja ukazuje da na tematskoj razini prijavljeni radovi nemaju ograničenja – sve teme su dopuštene

 

U tijeku je fotografski natječaj “Slobod(n)a fotografija”, kojeg su raspisale Udruga Atelieri Koprivnica i AK galerija, a otvoren je do 1. kolovoza 2016. za sve profesionalne fotografe/kinje, amatere/ke i građane/ke s područja Koprivničko-križevačke županije.

Cilj je natječaja okupiti i dokumentirati što više radova fotografa s područja Koprivničko-križevačke županije, kako bi se stvorila baza suvremenih autora s tog područja. Baza prijavljenih autora i radova bit će objavljena u katalogu “Suvremena fotografija Koprivničko-križevačke županije” s radovima i biografijama autora koji su se prijavili na natječaj.

Po riječima organizatora, tema natječaja “Slobod(n)a fotografija” već u samom nazivu ukazuje da na tematskoj razini prijavljeni radovi nemaju ograničenja – sve teme su dopuštene. S druge strane, dvoznačnost naziva poziva autore da promišljaju fotografiju kao slobodan medij koji nije ograničen isključivo tehničkim uvjetima njegova nastanka – svjetlom, objektivom, fotoaparatom, filmom ili digitalnim senzorom. Ovaj natječaj poziva autore da istražuju ne samo vlastite radove, već i samu umjetnost fotografije te njezina ograničenja i granice. Natječaj također otvara prostor za eksperimentiranje izražajnim sredstvima samog medija, potiče autore/ice na nadilaženje žanrovskog određenja fotografija, propituje bit fotografije kroz analizu toga što zapravo bilježi fotograf/fotografija: stvarnost, viziju stvarnosti, pamćenje ili krajolike nevidljivog vidljive samo fotografu? Davno su prošla vremena kada se o fotografiji pričalo kao o najobjektivnijem mediju: svaku fotografiju determinira iskustvo, namjera, pogled osobe koja fotografira kao i kontekst u kojem je ona snimljena i kasnije izložena. Fotografija ne laže o postojanju objekta, ali ga nužno i uvijek interpretira, ne prikazuje stvarnost već ju nadopunjava i proizvodi.

U tom smislu, postoje tri glavna kriterija za ocjenjivanje radova: inovativnost izvedbe, koncept/narativnost, tehnička kvaliteta.

Po službenim pravilima, svaki autor može prijaviti minimalno tri, a maksimalno deset fotografija. Autori mogu slati i serije radova, maksimalno tri serije.

Autori fotografija zadržavaju autorska prava i prijavljivanjem se slažu da se njihove fotografije, bez naknade, koriste u promotivne svrhe u svim promotivnim materijalima te u svim promotivnim događanjima, kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama vezanim uz natječaj.

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje nikakvog teksta pa niti potpisa autora na fotografiji.

Rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

Fotografije se šalju isključivo na email: atelieri.koprivnica@gmail.com

Naslov maila mora sadržavati tekst “Za fotonatječaj”, a u sadržaju maila mora stajati ime i prezime autora, godina rođenja, mjesto prebivališta te naziv fotografija.

Ukoliko su fotografije ili serije fotografija prevelike za mail, autor može koristiti neki od servisa za slanje datoteka – WeTransfer, jumbo mail i slično.

Vezano za nagradu, stručni žiri će od prijavljenjih radova izabrati najbolje, koji će biti izloženi na grupnoj izložbi 27. kolovoza 2016. u AK galeriji. Radovi i biografije autora bit će objavljeni u katalogu “Suvremena fotografija Koprivničko-križevačke županije”. Autor najboljih radova će imati organiziranu samostalnu izložbu 2017. godine u AK galeriji.

Ovogodišnji žiri čine Mario Periša, fotograf, Vlatko Vincek, voditelj AK galerije te Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti