Muzej suvremene umjetnosti: Izložba Kristine Leko posvećena pasivnosti naroda

Leko se bavi društveno angažiranom umjetnošću, stvarajući u mediju videa, filma, fotografije, teksta i instalacije

 

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) za jesensku sezonu priprema izložbu "Kako živi narod - izvještaj o pasivnosti" Kristine Leko, koja na primjerima života 'običnog' čovjeka promišlja kako pronaći izlaz iz kruga pasivnosti.

 "Poučna izložba u osam cjelina" umjetnice Kristine Leko i njezinih suradnika otvara se 8. rujna u prostoru za povremene izložbe MSU-a, na čijem će se podu iscrtati osam tlocrta kuća, organiziranih poput imaginarnog sela.

 Izložba je nadahnuta knjigom "Kako živi narod – Život u pasivnim krajevima" iz 1936. godine ekonomista Rudolfa Bićanića koji je, putujući po pasivnim krajevima Hrvatske, a dijelom i BiH, bilježio tamošnje životne prilike i društveno-ekonomske odnose.

 Osamdeset godina kasnije, Leko je proputovala istim krajevima, od Livna, preko zapadne Hercegovine, Like, Dalmatinske zagore do otoka, te dokumentirala živote osam 'običnih' hrvatskih obitelji, bilježeći njihove životne okolnosti i stavljajući naglasak na rad i ekonomiju, odnosno aktualne društvene i ekonomske probleme u povijesnoj perspektivi.

 "Izložba promišlja i traži rješenja za situacije pasivnosti kroz razgovore s protagonistima projekta, članovima osam obitelji, pitajući se kako izaći iz kruga pasivnosti, gdje vidimo budućnost ili koje su psihološke kategorije pasivnosti", najavljeno je na internetskim stranicama MSU-a.

 Svaka od izložbenih cjelina predstavlja jednu lokalnu mikroekonomsku zajednicu. "Kroz razgovor s protagonistima i sudionicima, izložba će se kritički fokusirati na neiskorištene gospodarske i prirodne potencijale, slijedeći misao Rudolfa Bićanića koji je bio uvjeren da ljudi najbolje sami znaju što treba poduzeti kako bi njihovoj zajednici bilo bolje", ističe se u najavi.

 Život izabranih obitelji i zajednica predstavit će se putem dokumenata, video dokumenata, zvučne arhive, namještaja i osobnih predmeta sudionika.

Izložbu, koja će biti otvorena do 21. listopada, prati edukativno-performativni program u okviru kojega će oko pet tisuća mladih imati priliku aktivno sudjelovati u razgovorima i raspravama u svrhu razvijanja vlastite vizije boljeg društva i stvaranja zdravijih društveno-ekonomskih odnosa.

 Likovna umjetnica Kristina Leko (1966., Zagreb), docentica je na Universitat der Kuenste Berlin, a živi i radi u Berlinu i Zagrebu. Bavi se društveno angažiranom, kritičkom i participacijskom umjetnošću, stvarajući u mediju videa, filma, fotografije, teksta i instalacije.

 Autorica je nekoliko opsežnijih projekata umjetnosti u zajednici u različitim zemljama, većinom u suradnji sa zakinutim društvenim skupinama. Jedan od njezinih šire zapaženih projekata bio je "Sir i vrhnje", kojim je skrenula pozornost javnosti na zagrebačke mljekarice. Za svoj je rad višestruko nagrađivana i djela joj se nalaze u javnim muzejskim zbirkama u zemlji i u inozemstvu.

 Njezina je nova izložba u MSU dobila posebnu preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao pogodan interdisciplinarni nastavni sadržaj. Producent je MSU u suradnji s Umjetničkom organizacijom Otvoreni likovni pogon Zagreb, uz potporu Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Zaklade Kultura Nova.

 Uz umjetnicu, program osmišljavaju kazališna redateljica Anica Tomić i filozofkinja Ankica Čakardić.

Hina