Sarajevski filmski festival otvara film Danisa Tanovića

"I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja festivala bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće, jer se radi o novom filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu", rekao je direktor festivala Mirsad Purivatra

Devetnaesto izdanje najznačajnije regionalne filmske smotre, Sarajevo film festivala (SFF) u kolovozu će otvoriti domaći film oskarovca Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" koji se okitio s dva srebrna medvjeda na Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.
Po riječima direktora, SFF otvara svoja vrata istodobim projekcijama 16. kolovoza u Narodnom kazalištu i Ljetnom kinu !hej.

"I ove godine, na našu veliku radost, nastavljamo tradiciju otvaranja festivala bosanskohercegovačkim filmom. Za nas je zadovoljstvo utoliko veće, jer se radi o novom filmu našeg oskarovca Danisa Tanovića, koji je nagrađen prestižnim priznanjima Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu", rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare direktor festivala Mirsad Purivatra.

Tanovićev film "Epizoda u životu berača željeza" svjetsku je premijeru imao u okviru Natjecateljskog programa filmskog festivala u Berlinu gdje je nagrađen s dva Srebrna medvjeda – za najbolji film i najboljeg glumca Nazifa Mujića te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.

"Ovaj film je rekonstrukcija stvarnih događaja, a namjera mu je pokazati diskriminaciju s kojom se svakodnevno susreću manjine u Bosni i Hercegovini, posebno romske zajednice", rekao je redatelj i scenarist Danis Tanović.

Na otvaranju će gledatelji moći vidjeti još tri filmska ostvarenja.

Prvi je Blancanieves, redatelja Pabla Bergera koji je dobio više od 30 priznanja među kojima je i čak deset prestižnih nagrada Goya uključujući i one za najbolji film i originalni scenarij. Drugi je film Prince Avelanche redatelja Davida Gordona Greena koji je Berlinu nagrađen Srebrnim medvjedom za režiju te konačno film Krugovi, srbijanskog redatelja Srdana Golubovića koji govori o herojskom činu Srđana Aleksića, bivšeg pripadnika JNA kojega su ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi jer je u Trebinju na početku rata spasio bošnjačkog kolegu kojega su oni tukli.

Hina