Ponos i slava Agrama, atletskog kluba za osobe s invaliditetom

Premda ne postoje ni deset godina, Agramovci su osvojili toliko priznanja da će uskoro morati kupovati novi ormar u kojemu će izlagati trofeje. Evo, njihov nenadmašni Zoran Talić ponovno je zablistao na Europskom dvoranskom prvenstvu u atletici za osobe s intelektualnim poteškoćama u Istanbulu, osvojivši brončanu medalju

Zagrebački atletski klub za osobe s invaliditetom zaista s punim pravom može tražiti da se njihovo ime piše velikim slovima - AGRAM!

Premda ne postoje ni deset godina, Agramovci su osvojili toliko priznanja da će uskoro morati kupovati novi ormar u kojemu će izlagati trofeje. Evo, njihov nenadmašni Zoran Talić ponovno je zablistao na Zoran TalićEuropskom dvoranskom prvenstvu u atletici za osobe s intelektualnim poteškoćama u Istanbulu, osvojivši brončanu medalju. Bilstava je to medalja, uzme li se u obzir da su iza Talića ostali i oni skakči u dalj koji dolaze iz zemalja koje u atletiku osoba s invaliditetom ulažu znatno više sredstava. 

Tek su počeli

Evo kako sami Agramovci opisuju svoje uspjehe:

Vrijeme ponosa i slave krenulo je prošlog ožujka, kada se atletska reprezentacija osoba s intelektualnim poteškoćama natjecala se na INAS World Indoor Athletichs Championships u Manchesteru, Velika Britanija. Zoran Talić bio je odličan i u skoku udalj i u trci na 60m – u obje discipline postigao je osobne rekorde. Prvo je trci na 60m pobijedio ubjedljivo s rezultatom7,23sec a u skoku udalj skočio svoj novi osobni rekord u dvorani od 7,01m.
Sve se nastavilo poslije odličnih svibanjskih rezultata naših atletičara na jubilarnom 15. Atletskom prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom, kada smo bili najbolji u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji i kada smo oborili 7 osobnih rekorda.
Blistali smo i od 21- 28. lipnja , kada je održano Europsko atletsko prvenstvo za osobe s invaliditetom u Stadskanaalu-Nizozemska.
Mladen Tomić jbio je odličan u bacanju kugle osvojivši srebrnu medalju rezultatom 12,65m – drugi rezultat Mladenove karijere.
Marija Iveković Meštrović osvojila je 5. mjesto u bacanju diska, rezultatom od 34,41m; Marija Vidaček bila je 4. u bacanju koplja a najmlađi član reprezentacije naš 17-godišnji Grgo Bogdanović bio je 7. u bacanju koplja, kao i Miljenko Vučić u bacanju kugle.
Vedran Lozanov je bio 4. u trci na 5.000m rezultatom 17:25,60.
Srebro su osvojili još i Darko Majdandžić u bacanju kugle i Zoran Talić u skoku udalj.
Broncu je osvojio Branimir Budetić u bacanju koplja.

Trijumf u Londonu

I na kraju dolazi London 2012. I Paraolimpijske igre.
Marija Iveković Meštrović bila je 9. u bacanju diska, Marija Vidaček 7.ma u bacanju koplja a Mladen Tomić oduševio je svojim 5.im mjestom u bacanju kugle i osobnim rekordom od 13m.
A onda dolaze nastupi naših najboljih atletičara u ovoj godini: Marija Iveković
Branimir Budetić osvojio je brončanu medalju u bacanju koplja a
Zoran Talić bio je srebrni u skoku udalj. Od naših trenera u Londonu su bili Ante Pavković i Ante Brkljačić, privremeno angažirani trener iz Češke Rudolf Černy a ekipu je uspješno vodio izbornik Branko Omazić.

AK AGRAM za osobe s invaliditetom osnovan je 2. prosinca 2004. , povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
Počeli smo u Centru za slijepe 'Vinko Bek u Zagrebu; 7 atletičara i 20–ak zaljubljenika i sportskih optimista s vjerom da bi atletski klub za osobe s invaliditetom prvi u tom trenutku u Hrvatskoj, mogao uspjeti i napraviti velike rezultate i pomoći osobama s invaliditetom da nađu novi smisao života.
Klub danas ima 100-ak atletičarki i atletičara u svim uzrasnim kategorijama a imamo i svih 6 kategorija invaliditeta koji se bave atletikom: slijepi i slabovidi, lako mentalno retardirani, cerebralna paraliza, niski rastom, amputirci i atletičari u kolicima.

In-Portal

Foto: Goran Jakuš, Jurica Galoić/PIXSELL