Spomenici nepristupačnosti: Tunel Grič u Zagrebu

Za osobe u invalidskim kolicima mora se napomenuti da se samostalno teško dolazi Radićevom, jer je potrebna pomoć asistenta

 

Nedavno smo poželjeli vidjeti jedan nesvakidašnji biser Zagreba u njegovoj utrobi – tunel Grič.

Ogromni tunel Grič koji spaja nekoliko dijelova grada, a između ostalog Mesničku i Radićevu ulicu te je nedavno otvoren za turiste, pokazao se u svoj svojoj ljepoti, prostranosti, prozračnosti i svjetlosti. Upravo teren za mirne i ugodne šetnje, čime se uistinu dokazao kao nova nesvakidašnja rijetka turistička atrakcija, kojom se samo rijetki mogu pohvaliti, uključujući mnoge europske prijestolnice.

Tunel Grič je obnovljen i otvoren za javnost. Sagrađen još za vrijeme Drugog svjetskog rata kako bi bio sklonište, danas služi za bijeg od svakidašnje gradske vreve, nudeći mir i tišinu, ponekad prekidanu ponekim sviračem, koji se savršeno uklapa u ambijent.

Temperatura u tunelu je i do 10 stupnjeva niža nego vani pa je idealno rješenje za sparne ljetne dane.

Tunel ima četiri izlaza: na Mesničku 19, Radićevu koji još uvijek nije otvoren, Ilicu 8 i Tomićevu 5a, a gradit će se i peti izlaz na Gornji grad. Dugačak je 350 metara, širok tri metra, odnosno pet i pol metara na središnjem dijelu.

Posjetitelji se mogu osvježiti i u Art parku do kojeg vodi jedan od izlaza, na adresu Tomićeva 5a. U tunelu će biti i Muzej osjetila, financiran iz EU fondova.

Idući invalidskim kolicima, mora se napomenuti da se samostalno teško dolazi Radićevom, jer potrebna je pomoć asistenta zbog rupa između kamenja, koje je nedavno obnovljeno. Ujedno, ulaz iz Radićeve je još uvijek zatvoren.

Kroz Tomićevu nemoguće je ući u tunel osobi u invalidskim kolicima, kao i na hodalici, osim ako je ne prenesu, jer na blagome brdašcu postoji nekoliko stepenica.

Budući je ulaz kroz Mesničku 19 na brdu, na desnoj strani idući od Ilice, potrebna je također pomoć asistenta osobama u invalidskim kolicima zbog uspona. Inače, na samom ulazu stoji zaštitar, kojem se može uvijek obratiti za informacije.

Ako se krene razgledavanje iz Mesničke, što smatramo da je najbolje, pogotovo za osobe s invaliditetom u kolicima i s hodalicama, onda tunel vodi do izlaska u Ilicu, kraj gradskog javnog kupališta, gdje se na kraju može svatko osvježiti pićem iz obližnje gostionice. Također, na tom izlazu kroz Ilicu čeka nekoliko stepenica, koje su prepreka za samostalni prolaz u kolicima.

Klaudija Klanjčić i Domagoj Glažar