Tiflološki muzej: Izložba 'Dodirni priču' za senzibiliziranje javnosti o osobama s disleksijom

"Najveći dio izloženih slikovnica su dio fundusa prve dječje knjižnice za slijepu i slabovidnu djecu u Osnovnoj školi Pečine u Rijeci. Izloženo je 35 slikovnica, čije su značajke da se mogu čitati i očima i prstima", rekla je Morana Vouk

 

U Tiflološkom muzeju otvorena je izložba taktilnih slikovnica pod nazivom 'Dodirni priču', kojom se obratio najmlađoj publici, ponajprije djeci s određenim teškoćama u razvoju. Dodirni priču (24).JPG Dodirni priču (23).JPG Dodirni priču (22).JPG Dodirni priču (21).JPG Dodirni priču (19).JPG Dodirni priču (18).JPG Dodirni priču (17).JPG Dodirni priču (16).JPG Dodirni priču (14).JPG Dodirni priču (13).JPG Dodirni priču (12).JPG Dodirni priču (11).JPG Dodirni priču (10).JPG Dodirni priču (9).JPG Dodirni priču (8).JPG Dodirni priču (7).JPG Dodirni priču (6).JPG Dodirni priču (5).JPG Dodirni priču (4).JPG Dodirni priču (3) Dodirni priču (2) Dodirni priču (1)

Muzej je jedan od partnera u nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama u čitanju pod nazivom 'Ja želim čitati', koja traje od jeseni 2016. do 2017. godine. Voditelj kampanje je Hrvatsko knjižničarsko društvo, a jedan od ciljeva je senzibiliziranje javnosti o osobama s problemima čitanja i disleksijom.

"Najveći dio slikovnica izloženih na izložbi su dio fundusa prve dječje knjižnice za slijepu i slabovidnu djecu u Osnovnoj školi Pečine u Rijeci. Izloženo je 35 slikovnica, čije su značajke da se mogu čitati i očima i prstima", rekla je Morana Vouk, muzejska savjetnica. "Napravljene su od najrazličitijih materijala: papira, kartona, tekstila, plastike, svega što ljudima dođe pod ruku kad ste kreativni. Njihova specifičnost je jednostavnost, kolorističnost i da su opremljene slovima koja su tiskana na uvećanom tisku za slabovidnu djecu i na brajici za slijepu djecu. Odaziv posjetitelja je dosta dobar. Mi smo malo proširili pozive na sve zagrebačke vrtiće i niže razrede osnovnih školam kako bi ne samo slijepa i slabovidna djeca upoznala fundus knjižnice iz Rijeke, nego i sva ostala djeca, ali i odrasli.“

Slikovnica pod nazivom 'Četiri godišnja doba', autorice Irene Rački, odabrana je uz još njih četiri  za  prednatjecanje  u  organizaciji Osnovne škole Pećine iz Rijeke, u čijim prostorima postoji Odjel i knjižnica za djecu s oštećenjem vida.

U samoj izradi, koja je uključivala striktna pravila i zahtjeve, nesebičnu pomoć Udruga Osvit je dobila od Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, gdje su tekst slikovnice preveli na brajicu. Pionirske animacije ocijenili su i njihovi štićenici. Pomoć kod prijave za natjecanje pružila im je djelatnica OŠ Pećine iz Rijeke, defektologica i tiflopedagogica Javorka Milković.

"Radim na odjelu za djecu s oštećenjem vida u OŠ Pećine, u kojoj djeluje i prva dječja knjižnica za djecu s oštećenjem vida. Ove slikovnice na ovoj izložbi su dio fundusa te knjižnice. Ideja za izložbom se rađala jako dugo i ovo je kruna nekih mini izložbi koje su bile postavljene. Tako je, primjerice, bila postavljena izložba ovih istih slikovnica na dječjoj knjižnici u Rijeci kao i u Poreču, a dio je bio i u Puli u sklopu manifestacije Montelibri sajam dječje knjige u sklopu sajma knjige“, kazala je Javorka Milković.

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti