Protiv barijera: HNK Rijeka zaposlio dvojicu mladića s Downovim sindromom

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc iz Rijeke prva je državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba s Downovim sindromom

 

Emisija HTV-a 'Hrvatska uživo' objavila je zanimljiv prilog o uključivanju osoba s Downovim sindromom u društvo kroz radnu terapiju, a što je prenio i Telegram.hr.

Dvadesetogodišnji 'daunići' Leo i Goran novi su djelatnici riječkog HNK-a, a radna terapija im pruža brojne mogućnosti. U snalaženju im pomaže Paula Lugarić, radna terapeutkinja, volonterka iz Udruge za Down sindrom – Rijeka 21, koja je rekla da im je zadatak da dočekuju ljude, dijele letke i da rade sve što je biljeterski posao, dok ih ona nadgleda i vodi.

Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc iz Rijeke prva je državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba s Downovim sindromom. Kako nisu u mogućnosti isplaćivati donacije, zapošljavanje dvojice mladića s Downom bio je jedini način da ih se uključi u društvo.

"Mi smo došli pred Marina Blaževića i predložili mu da se osobe s Downovim sindromom počinju integrirati u društvo. On je naprosto otvorio svoja vrata i rekao da može. Krenuli smo u potpunosti slobodni da sve kreiramo i da oni dođu u kazalište, što danas napokon i jesu“, rekla je u prilogu emisije Hrvatska uživo Ana Buneta, tajnica Udruge i producentica opere u HNK-u.

Uloga institucija u kulturi je biti etički kompas za sve članove društva.

"Jedan od primjera toga je da se omogući pravo na rad našim prijateljima, odnosno sugrađanima. U tom smislu smo izrazito zahvalni Leu, Goranu i Izabeli što su prihvatili ovaj posao, biti naše kolege i pomoći nam u radu kazališta”, rekla je u prilogu emisije Nataša Antulov, dramaturginja riječkog kazališta.

Leo i Goran se napokon osjećaju korisnima, zarađivat će za kruh i s nestrpljenjem čekaju novu kazališnu premijeru.

Tijekom emisije Goranova majka Irena priznala je da je za sada njenom djetetu malo naporno jer mu je sve skupa neobično, ali da vjeruje da će se ubrzo priviknuti: "Oni su spremni sve raditi, ali treba im vremena.“

U Hrvatskoj je još na snazi zakonska regulativa prema kojoj oni koji rade nemaju pravo na invalidninu, za razliku od Italije gdje čak 20 posto osoba, odnosno petina osoba s Downovim sindromom, ima radnu knjižicu.

"To je primjer i svojevrsne inkluzije osoba s invaliditetom i ostvarivanja njihovih prava na rad i profesionalnu rehabilitaciju, jer susretanje s drugim ljudima puno znači za njihovu samostalnost, a i govori puno toga o nama“, u prilogu emisije rekla je Mila Čuljak, dopredsjednica Udruge za Down sindrom-Rijeka 21.

Klaudija Klanjčić

Foto: hnk-zajc.hr

 

Povezane vijesti