Povijesni sporazum olakšava slijepima pristup knjigama

U svijetu je 314 milijuna osoba koje imaju poteškoća s vidom, od kojih 90 posto u zemljama u razvoju, no samo 5 posto od milijun djela svake godine pojavljuje se u dostupnim izdanjima

Zemlje članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) potpisale su  u Marakešu "povijesni" sporazum koji olakšava pristup knjigama za slijepe i slabovidne osobe.
Međunarodni sporazum vezan uz autorska prava nazvan je povijesnim jer će omogućiti pristup kulturi za stotine milijuna osoba koje imaju poteškoće s vidom.
Tekst je prihvaćen nakon godina priprema, a zatim maratonskh desetodnevnih pregovora u marokanskom gradu Marakešu gdje se okupilo 800 pregovarača iz 186 zemalja članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.
Pregovarači su postigli kompromis koji će olakšati transkripciju knjiga u prihvatljivim formatima (brailleovo pismo, audio-digitalno izdanje) te njihovu razmjenu diljem svijeta.
Naime, prema međunarodnom pravu (Konvencija iz Berna) potrebno je odobrenje autora i/ili uplata pristojbi za svako korištenje zaštićenog djela, a sporazum iz Marakeša "prvi put čini svjetsku iznimku" u korist slijepih i slabovidnih osoba, izjavio je generalni direktor WIPO-a Francis Gurry.
U svijetu je 314 milijuna osoba koje imaju poteškoća s vidom, od kojih 90 posto u zemljama u razvoju, no samo 5 posto od milijun djela svake godine pojavljuje se u dostupnim izdanjima. "Problem je što nema dovoljno knjiga (...) no problem je i u razmjeni djela na međunarodnoj razini zbog nacionalnih zakona", objašnajva Gurry.
Zahvaljujući novome sporazumu, slijepa osoba iz Senegala ili Maroka moći će izravno zatražiti kopije pri udruzi slijepih i slabovidnih, primjerice u Francuskoj.
Sporazum je jednoglasno usvojen na plenarnoj sjednici i potpisan u nazočnosti američkog kantautora Steviea Wondera koji je obećao doći i podržati projekt za sve one koji kao i on ne vide.
"Ova je konferencija povijesna jer kombinira intelektualno vlasništvo s ljudskim pravima", kazao je marokanski ministar za komunikacije Mustapha Khalfi, presjednik Diplomatske konferencije Marakeša.
Hina

Foto: Željko Hladika/Pixsell