Centar Slava Raškaj: Dobrotvorni koncert za unapređenje glazbenoterapijske djelatnosti

"Želimo staviti instrument u ruke svakog našeg djeteta, probuditi u njemu skrivenog glazbenika i ispuniti sve kutke naše ustanove veselom pjesmom i vedrim notama", naglasila je ravnateljica Slavica Jelić

 

Kulturno-humanitarni događaj od posebnog značaja – dobrotvorni koncert Glazbeni darak Centru Slava Raškaj – održat će se u subotu 26. studenog u Crkvi Sv. Petra Apostola, Vlaška 93, s početkom u 19,30 sati.

"Svrha koncerta je prikupljanje financijskih sredstava za unapređenje glazbenoterapijske djelatnosti Centra nabavom glazbenih instrumenata za naše korisnike. Program obuhvaća djela za violinu i lutnju najvećih baroknih skladatelja, a izvest će ga dva mlada hrvatska glazbenika svjetskog ugleda Silvio Richter i Diego Leverić. Vaša prisutnost i podrška znatno će doprinijeti uspjehu i odjeku ovog našeg projekta i dobrobiti korisnika Centra. Započnimo ovogodišnje adventsko razdoblje u istinskom duhu darivanja – zapalimo zajedno prvu adventsku svijeću i darujmo djeci i mladima Centra jedinstveni glazbeni darak", poručuju iz Centra.

"Centar Slava Raškaj Zagreb od samih je svojih početaka, tijekom 130 godina djelatnosti, neraskidivo povezan s umjetnicima i umjetničkim stvaralaštvom", kaže Slavica Jelić, ravnateljica COO Slava Raškaj.

"O tome svjedoči činjenica da od 1979. godine nosimo ime Slave Raškaj , koja je za svoga studija slikarstva u Zagrebu smještaj našla upravo u našoj ustanovi. Ponosni smo jer smo bili dio njezina iznimnog života te u svakom našem djetetu vidimo potencijal za kreativnost koji je ona iskazala, unatoč svim teškoćama. Iako smo tradicionalno bili vezani uz likovne umjetnike, posljednjih se godina, u skladu s napretkom u primjeni glazbene terapije u radu s osobama s komunikacijskim teškoćama, sve više družimo i surađujemo s muzičarima. Zahvaljujući entuzijastima željnima širenja radosti stvaranja i uživanja u umjetnosti zvuka bez granica i predrasuda naša su djeca i mladi danas svakodnevno obasuti glazbenim blagodatima, a korisnici oštećena sluha plešu i muziciraju! Tragom ovih pozitivnih iskustava započelo je i druženje sa Silvijem Richterom, baroknim violinistom svjetske klase. Nakon što nam se pridružio i Silvijev kolega Diego Leverić, još jedan vrstan glazbenik s međunarodnim iskustvom, došli smo do ideje o organizaciji dobrotvornog koncerta s programom sastavljenim od baroknih skladbi, što je specijalnost dvaju mladih glazbenika. Podršku nam je pružila Župa Svetog Petra Apostola i njezin župnik vlč. Josip Golubić ustupanjem prostora Crkve Sv. Petra, koji svojom ljepotom i duhovnošću čini idealnu kulisu za događaj ove vrste. Cilj ovoga projekta jest da se, uz pomoć Silvijeva i Diegova talenta, pribave sredstva za obogaćivanje naše glazbenoterpijske djelatnosti kupnjom glazbenih instrumenata za korisnike. Želimo staviti instrument u ruke svakog našeg djeteta, probuditi u njemu skrivenog glazbenika i ispuniti sve kutke naše ustanove veselom pjesmom i vedrim notama", naglasila je ravnateljica Slavica Jelić.

Božica Ravlić