Muzej suvremene umjetnosti: Što smo pripremili za Međunarodni dan osoba s invaliditetom

“On Display” autorski je projekt američke koreografkinje i plesačice Heidi Latsky koji će se istog dana održati u više od 20 gradova diljem svijeta

Jedan od 'plesnih performansa'  Heidi Latsky

Američko veleposlanstvo i Umjetnička udruga Nu:Write Theatre Festival pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u subotu 3. prosinca u predvorje Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, od 17 do 17 sati.

“On Display” autorski je projekt američke koreografkinje i plesačice Heidi Latsky koji će se istog dana održati u više od 20 gradova diljem svijeta (Jerusalem, Lima, Rio, Sao Paolo, Albuquerque, Austin, Hobart, Miami, Denver, Montreal, Milwaukee, Geneva, Brussels, London, Chicago, Buenos Aires, Boston, Monteroni, Los Angeles, Toronto, Valencia, and San Francisco), a zamišljena je kao dekonstruirana umjetnička izložba/modna revija koja istovremeno komentira tijelo kao spektakl te društvenu opsjednutost izgledom. 

Odvraćanje pogleda neizostavan je dio kulture invaliditeta. U ovoj instalaciji izvođači imaju moć izabrati što žele a što ne žele otkriti, što im daje kontrolu nad vlastitim životnim putovanjem na koje inače neminovno utječe njihova publika. Krhak i složen odnos između gledatelja i gledanih uobičajeni je dio izvedbene umjetnosti, ali i svakodnevnice ljudi koji su fizički drugačiji te time privlače pažnju na sebe, htjeli oni to ili ne.

Dođite i s nama podržite ovu grupu iznimnih i hrabrih ljudi. Ulaz je slobodan.

Božica Ravlić