U Varaždinu počeo kazališni "Tjedan smijeha"

Kulturnu manifestaciju otvorila je predstava Skupština Ljubomira Kerekeša pred punim gledalištem Velike scene Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu

U tjedan dana, do 26. ožujka, varaždinska publika imati će priliku pogledati sedam vrhunskih komedija, a osim predstava prvaka zagrebačkog HNK-a Ljubomira Kerekeša bit će i gostovanja iz Koprivnice i Zagreba.

Večeras izvedena predstava satirična je komedija smještena u malo selo u kojem postoji „Seoski odbor“, koji zasjeda jednom godišnje i donosi važne odluke. Riječ je o komediji koja govori o općedruštvenim problemima vezanim uz obnašanje vlasti. Svoju je premijeru doživjela 2005. godine i od tada je izvedena više od 120 puta diljem Hrvatske.

Nakon „Skupštine“ sutra slijedi predstava „Od stoljeća sedmog“ Ludens teatra iz Koprivnice redateljice Dore Ruždjak Podolski. Predstava na šaljivi način prikazuje povijest Hrvatske od Tuge i Buge do ulaska u Europsku uniju. U predstavi, uz Deana Krivačića i Slavena Španovića, nastupa Jan Kerekeš.

Dječji dan smijeha

Petak i subota ponovno su rezervirani za predstave Ljubomira Kerekeša. U petak 22. na rasporedu su „Debitanti“, a u subotu 23. ožujka publika će moći pogledati predstavu „Ufuraj se i pukni“.

U nedjelju slijedi gostovanje Teatrina Grdelin iz Zagreba sa predstavom „Bog, žurim, nazovi“ redatelja Zorana Mužića.

Varaždinski „Tjedan smijeha“ završava s još dvije predstave Kerekeša. Pretposljednjeg dana festivala na rasporedu je „Povratak ratnika“ dok je sam završetak rezerviran za predstavu „Dimnjačar“ odnosno za njegovu 1096. izvedbu.

U sklopu 4. tjedna smijeha održat će se i Dječji dan smijeha. Tako će u nedjelju 24. ožujka najmlađi moći uživati u predstavi „Profesor Baltazar – Put oko svijeta“ u produkciji Scene Gorica iz Velike Gorice i Kazališta Tvornica lutaka iz Zagreba. Redatelj predstave je Mario Kovač dok je scenarij za predstavu napisala Petra Radin.

Hina

Foto: Damir Špehar/PIXSELL