Lions Klub Zrinjevac: Akcija 'Svjetla radosti' za Udrugu slijepih Zagreb

Prikupljenim sredstvima pomoći će se Udruzi u pokretanju proizvodnje sapuna i njihovom samozapošljavanju kroz projekt 'Sapuni s točkicama'

 

Ovog vikenda u Zagrebu se proslavilo 100 godina od osnutka lajonizma u svijetu. Zagrebački Lions Klub Zrinjevac upriličio je humanitarnu donatorsku večeru u zagrebačkom hotelu Esplanade i aukciju slika. Bogat programski sadržaj sadržavao je koncert jazz kvartet Borne Šercara, humanitarnu večeru i aukciju slika kojima je namjeno skupljanje sredstava za Udrugu slijepih Zagreb. Pod pokroviteljstvom gradonačalnika grada Zagreba g. Milana Bandića organizirano je puštanje balona u Ulici Hrvatske Bratske Zajednice kod središnjih fontana koje su bile u plavo/žutim bojama lionsa uz projekciju holograma sa znakom lionsa. Baloni su nosili humanitarne poruke  i slogane svih dosadašnjih Guvernera lionsa u Hrvatskoj te  im je pridružena pločica na  brajevom pismu. Nakon ovog okupljanja, namijenjenog svim građanima, organiziran je koncert u maloj dvorani Lisinski, kojeg su izveli članovi Lionsa: sopranistica Antonela Malis, violončelistica Snježana Rucner, tenor Tvrtko Stipić uz pratnju Paganini Benda i mladi umjetnici pobjednici Lions grand Prixa.

Lions Club international osnovan je 7. lipnja 1917. godine u Chicagu kroz ideju poslovnih ljudi predvođenih Melvinom Jonesom s ciljem pomaganja potrebitima. Lionsi danas  broje 1,4 milijuna članova i humanitarno djeluju  u svijetu gotovo 100  godina, a u Hrvatskoj više od 25 godina.  Glavna misija lionisma je pomagati slijepim i slabovidnim osobama. Na ovaj izazov lionse je potaknula davne 1925. godine Hellen Keller, pozivom da postanu "vitezovi slijepih". Ovaj izazov postao je parola lionsa i od  tada kontinuirano rade,  osim na  svim humanitarnim područjima,  upravo na  projektima očuvanja vida te pomažu slijepim i slabovidnim osobama. 

Akcija Lions kluba Zrinjevac "Svjetla radosti" kojom se obilježilo 100 godina humanitarnog djelovanja lionsa u svijetu, namijenjena je Udruzi slijepih Zagreb, s ciljem pomaganja u projektu protiv socijalne isključenosti. Sredstvima ove akcije kroz socijalno poduzetništvo pomoći će Udruzi slijepih Zagreb u pokretanju proizvodnje sapuna i njihovom samozapošljavanju kroz projekt ''Sapuni s točkicama''.

Žaklina Krapljan