Zagreb: Izložba 'Medicina Sacra - štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine'

Svetost medicine očituje se u poštivanju i promicanju svetosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti a autorica jasno o tome progovara kroz nekoliko primjera o palijativnoj medicini

 

U izložbenom prostoru Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, Praška 6/II, u Zagrebu, 21. prosinca u 18 sati otvara se izložba naziva Medicina Sacra - štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine.

Organizatori izložbe su Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, Hrvatsko katoličko liječničko društvo Podružnica Zagreb te Ustanova URIHO i Galerija Sunce Zagreb.

Izložba je organizirana povodom 25. godišnjice osnutka Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i 10. godišnjice osnutka Hrvatskog katoličkog liječničkog društva Podružnice Zagreb

Autorica izložbe je prof. Silvija Brkić Midžić, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU-a. Riječ je o izložbi ostvarenoj u suradnji novog muzeja medicine i farmacije u sastavu HAZU-a (čija ideja o osnutku je bila stara više od sto godina, a da bi bila realizirana trebalo je čekati do 2014. godine) i Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Podružnice Zagreb.

Autorica predstavlja izložbu smještenu na četiri panoa kao četiri različite cjeline koje se međusobno nadopunjuju, a zajednička im je poveznica život kao dar Božji koji je najveća vrijednost te briga za isti. Isus Krist naš Spasitelj svojim životom na zemlji dao nam je primjer kako je služenje čovjeku jedini ispravni put spasenja koji nas vodi k Ocu.Isus nam je bio najveći učitelj ali ga smatramo i liječnikom koji je došao izliječiti bolesno te dati puninu života.

Autorica u prvoj cjelini donosi primjere Isusa kao liječnika iz Evanđelja po Luki te naglašava kako je čovjek jedinstvo tijela i duše ,njegov duh je sama esencija postojanja.Upravo ta esencija se ne smije zanemariti kada se vodi briga o zaštiti zdravlja i liječenju bolesti. Druga cjelina se odnosi na povezanost svetaca i medicine dajući jasan pregled svetaca zaštitnika od bolesti prema narodnoj predaji,koja se u našem hrvatskom narodu štuje sve do današnjih dana. Upravo ta činjenica govori koliko je važno štovanje svetaca te utjecati se njihovom zagovoru.

Sveti Luka Evanđelist najpoznatiji je liječnik među svetcima a pod njegov zagovor utječu se liječnici. Sv.Kuzma i Damjan, liječnici koji su bili otvorena srca i nisu uzimali novac za svoj rad,smatraju se zaštitnicima liječnika i ljekarnika. Ovo je samo mali dio pregleda brojih svetaca i blaženika koji su skrbili za bolesne a tvore treću autorsku cjelinu izložbe.

Svetost medicine očituje se u poštivanju i promicanju svetosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti a autorica jasno o tome progovara kroz nekoliko primjera o palijativnoj medicini i skrbi u četvrtoj cjelini. Kako i ljekarništvo može uvelike biti u službi humanosti pokazuje nam primjer Ljekarne Caritasa koja je iako otvorena u danima Domovinskog rata, kako bi odgovorila na tadašnje potrebe za lijekovima ,sanitetskim materijalom i drugom opremom,svoj rad nastavila sve do danas skrbeći se za socijalno ugrožene članove društva.

Odbor za organizaciju izložbe sačinjavaju Danica Galešić Ljubanović, Ivan Barišić, Rok Čivljak, Stjepan Katić, Andrea Koščec, Marija Perić, Mirjana Vrsalović, Silvija Brkić Midžić

Izložba za javnost će biti otvorena u prostorima HKLD-a, Praška 6/II od 22. prosinca do 20. siječnja, svakim radnim danom (pon, sri, pet od 17 do 19 sati, uto, čet od 10 do 12 sati), a nakon toga seli se u Galeriju Sunce, Avenija Marina Držića 1 u Zagrebu, od 26. siječnja 2017. (otvorenje u 18 sati), do 10. veljače 2017. Izložbu će se moći vidjeti i u Noći muzeja 27. siječnja 2017. godine od 18 do 01 sat iza ponoći.

Mr.sc. Stjepan Katić

 

Povezane vijesti