Ivanić-Grad: Svjetski poznatoj umjetnici Mariji Glavičić-Počuć poklonjena nova trokolica

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Ivanić-Grad i trgovinom BIKE poklonio je svjetski poznatoj umjetnici bez obje ruke Mariji Glavičić-Počuć (52) novu trokolicu u četvrtak, 29. prosinca 2016., u njezinu obiteljskom domu u Donjem Šarampovu, gdje živi s kćerkom

 

Uz gradonačelnika, od strane Gradske uprave, Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, pravne poslove i društvene djelatnosti, događaju je prisustvovao referent za društvene događaje Hrvoje Strašek, u ime Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad ravnateljica Martina Cuvaj i socijalna radnica Martina Ajduk, a u ime trgovine GT Bike Shop Ivanić-Grad iz Donjeg Šarampova prodavač i serviser Tihomir Golner, koji je ujedno i inicirao donacije te sastavio cijelu trokolicu.

Umjetnica je članica Udruge roditelja djece i osoba s invaliditetom 'Mali princ', Likovne radionice u Gradskoj udruzi umirovljenika Ivanić-Grada te Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama Lihtenštajn.

„U ovo blagdansko vrijeme zaista me ništa drugo ne bi toliko obradovalo koliko ova donacija, jer trokolica mi svakodnevno pomaže u vožnji u dućan radi pribave namirnica. Također, lakše i brže ću sad nositi materijale u Likovnu radionicu, kamo idem svaki utorak u mjesecu“, rekla je umjetnica, dirnuta gestom.

Nakon višesatnih napornih slikanja te ostalih kućanskih poslova, ovo prijevozno sredstvo predstavlja odličan izbor za rješavanje i zdravstvenih problema. Naime, kako se slika nogama, tijelo mora imati odličnu kondiciju jer slikanje traži izniman napor, uz savijanje i istezanje tijela.

„Dosadašnja trokolica zaista je već bila otišla nakon nekoliko godina korištenja. Kao takvu, bilo mi je jako naporno je voziti. Nova je puno veća od prijašnje – poni bicikl s tri kotača, samo se morala još dograditi s desne strane ručka, nastavak, koji je pomaknut prema meni. Prekrasna mi je, pogotovo zato jer je crvena koja simbolizira ljubav. Kako imam velike probleme s rekreacijom, budući si je ne mogu privatno plaćati radi invalidske mirovine koja iznosi samo 1.250 kuna, trokolica mi koristi ujedno i za vježbu. Moram se snalaziti kako god mogu“, nadodala je umjetnica.

Marija, koja je kroz godine postala inspiracija mnogima zbog svoje životne borbe i koja je pokazala da se nikada ne odustaje koliko god bilo teško, zahvalila se svima zaslužnima za ovu humanitarnu akciju i u znak zahvalnosti gradonačelniku poklonila svoju sliku s motivima grada.

„Od srca sam zahvalna svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, jer puno znači za moje potrebe. Trokolica me najviše opušta nakon napornih sati rada, budući mogu proći u kraćem vremenu velike staze i uživati u prostranstvima svoga kraja, čak i po sniježnom vremenu. Na taj način skupljam nove inspiracije za buduće nove motive slika“, rekla je umjetnica na kraju.

Na početku godine rade se već planovi za nove slike, koje će izlagati na samostalnoj izložbi u travnju u Ivanić-Gradu, na Festivalu jednakih mogućnosti u svibnju, u Likovnoj radionici u Gradskoj udruzi umirovljenika Ivanić-Grada u studenom, eventualno u studenom u sklopu Međunarodne udruge umjetnika te na skupnoj u sklopu svoje Izdavačke kuće. U tijeku je dogovaranje za izlaganje u Udruzi invalida rada Zagreba, tijekom siječnja. Kako je članica Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama Lihtenštajn, obvezna je u ožujku i listopadu poslati 15-ak slika.

 

 

Tekst: Klaudija Klanjčić

Fotografije: www.volimivanic.info