Pomozimo djeci s invaliditetom: Otvoreno pismo Milanki Opačić

"Molimo da ubuduće, prilikom iznošenja bilo kakvih informacija vezanih uz izmjene Zakona o inkluzivnom dodatku, koristite potpune podatke i da ne manipulirate s roditeljima i osobama s invaliditetom", stoji u pismu roditelja djece s invaliditetom

Posljednjih se dana u medijima mogu iščitati planovi koje Ministarstvo socijalne politike i mladih ima kako bi se smanjio broj od 500.000 osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Takav pristup problematici i iznošenje kroz medije nepotpunih podataka i informacija je sve samo ne korektan i nije dobar za populaciju o kojoj je riječ. Stvara se atmosfera nesigurnosti među roditeljima koji skrbe o djeci s poteškoćama i o osobama s invaliditetom te među osobama s invaliditetom .

Na sastanku koji ste održali s roditeljima decidirano ste tvrdili da se niti jedno pravo neće ukidati već da će se objediniti sva davanja u jedno - a u medijima možemo iščitati nešto drugo ... Poigravate se s najosjetljivijom populacijom u RH, na jedan jako neprimjeren način.

Invalidnost nije privilegija, niti je to novčano davanje države, već svakodnevni izazov svakog pojedinca i njegove obitelji u društvu u kojem živimo - i ne ukidate privilegije, nego osnovna prava tih osoba samim tim što im se s druge strane  ne osigurava ono što im je potrebno da bi bili ravnopravni članovi društva. Tu osobito mislimo i na osobe koje su samostalne u hodanju, ali u potpunosti ovise o tuđoj pomoći .

Molimo da ubuduće prilikom iznošenja bilo kakvih informacija vezanih uz izmjene Zakona o inkluzivnom dodatku koristite potpune podatke i da ne manipulirate s roditeljima i osobama s invaliditetom, jer unošenjem nemira na ovakav način ne činite dobro nikome!

S poštovanjem,

Facebook grupa "Pomozimo djeci s invaliditetom"

Foto: Tino Jurić/PIXSELL