Dobra vijest: Filmski festival u New Yorku posvećen osobama s invaliditetom

"Ovo je najveća podzastupljena manjina u Americi, a posebno u filmu i medijima", kaže Isaac Zablocki, suosnivač festivala

 

Filmski festival koji se fokusira na osobe s invaliditetom preuzima kina u New Yorku.

Filmovi poput "How Sweet the Sound: The Blind Boys of Alabama" (Kako sladak zvuk: Slijepi dečki Alabame) bit će prikazani tijekom Reel Abilities: New York Disabilities Film Festivala, koji počinje u četvrtak. Organizatori kažu da je njihov cilj proslaviti osobe s invaliditetom u kinu.

"Ovo je najveća podzastupljena manjina u Americi, a posebno u filmu i medijima", kaže Isaac Zablocki, suosnivač festivala, za NY1. "Mi ne vidimo raznolikost uključenosti osoba s invaliditetom i ti filmovi su sjajni filmovi iz cijelog svijeta koji zapravo pokazuju osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, ne na fokusiran ili glamurozan način - riječ je zaista samo o ljudima."

Festival, koji je već u svojoj devetoj godini, traje do 8. ožujka.

Osim što su u društvu Sjedinjenih Američkih Država očito prepoznate kao manjina, osobe s invaliditetom sve se češće pojavljuju i u medijima, ali i u zabavnoj industriji općenito, i to u vrlo istaknutim i zapaženim ulogama. Pomak je to koji bi bio vrlo pozitivan i za hrvatsko društvo.

Damir Fatušić